21 yaşında girdiği cezaevinden 49 yaşında masum olarak çıktı

Haber Merkezi - ABD'nin Missouri eyaletinde mahkeme, cinayet suçlamasıyla müebbet hapse mahkum edilen ve 28 yıldır cezaevinde bulunan bir adam hakkındaki kararı bozdu.

Davanın hakimi David Mason, açıkladığı söz konusu kararına dair, "gerçek masumiyete kanıt" bulunması gerekliliğine dikkat çekti.

Kararla birlikte 49 yaşındaki Lamar Johnson isimli kişi, adliyedeki işlemlerinin ardından serbest kaldı.

Johnson, hakime ve davası için çalışan herkese teşekkür etti.

Soru almayan Johnson, karar için, "Bu inanılmaz" ifadesini kullandı.

Ağustos ayında , Masumiyet Projesi'nin yardımıyla yürüttüğü bir soruşturmanın onu doğruyu söylediğine ikna etmesinin ardından Johnson'ın serbest bırakılması için bir talepte bulunan St. Louis Çevre Savcısı Kim Gardner, kararı alkışladı.

Toplanan basının önünde "Bay Lamar Johnson. Teşekkür ederim. Özgürsün” dedi.

Gardner, Johnson'ın avukatları ve ailesiyle geçireceği bir zaman olduğunu söyledi.

“Bugün Sevgililer Günü ve bu tarihi bir olay. Bu harika bir gün. Louis Şehri ve Missouri Eyaletinin adaletle ilgili olduğunu ve bir mahkumiyetin kesinliğini savunmadığını gösterdik” dedi.

30 Ekim 1994'te Ohnson, Boyd'un evinin ön verandasında kar maskeli iki adam tarafından vurularak öldürülmesinin ardından Lamar Johnson, Boyd'u öldürmekten ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Johnson ömür boyu hapse gönderilirken, ikinci bir şüpheli , Phil Campbell, yedi yıl hapis cezası karşılığında indirimli bir suçlama için suçunu kabul etti. Johnson şimdi 49 yaşında ve 1995'te cinayetten hüküm giydikten sonra yaklaşık 28 yılını hapiste geçirdi.

Özel Savcı Jonathan Potts, mahkumiyetin düşürülmesi için geçen yılın Ağustos ayında bir dilekçe vermeden önce bu davayı araştırmak için bir yıl harcadıklarını söyledi.

Potts, "Aslında gerçek katili ortaya çıkardık ve açık mahkeme salonunda itiraf etti ve kurbanı Lamar Johnson'ın değil kendisinin öldürdüğünü kabul etti" dedi.

Bir gazetecinin Potts'a "Bu davada adalet sisteminin ona gerçekten haksızlık ettiğini düşünüyor musunuz?" şeklinde sordu.

Potts, "Kesinlikle oldu. Bu dava, bir düzeyde Lamar ile ilgili ve masum bir insanın hayatının geri kalanını hapiste geçirmemesini sağlamakla ilgili. Ama aynı zamanda adalet sisteminin işleyişiyle de ilgili" şeklinde yanıtladı.