RÛDAW ÖZEL / Almanya Dışişleri Bakanı: Önemli olan Kürtlerin çıkarlarının korunması

Münih (Rûdaw)- Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ülkesi için Kürtlerin Suriye’nin kuzeyinde çıkarlarının korunmasının önemli olduğunu söyledi.

 

Münih Güvenlik Konferansı’na katılan Heiko Maas, burada Rûdaw muhabiri Ala Şali’ya demeç verdi.

 

Rojava’da Kürtlerin haklarına değinen Heiko Maas, şunları söyledi:

 

“Bizim için önemli olan Kürtlerin Suriye’nin kuzeyinde çıkarlarının korunmasıdır. Ayrıca bunca yaptığımız görüşmelerde de askeri güçlerin toplanması ve oluşturulacak güvenli bölgelerin huzurdan uzak ve etkisiz olmaması konularını ele alıyoruz.”

 

Suriye’deki siyasi sürece ilişkin ise Maas, “Siyasi adımlara dair sürecin geliştirilmesi gerekiyor. Nasıl ki BM bir takım kararlar aldıysa, anayasa taslağının da çözüme ulaşması gerekiyor” dedi.

 

Heiko Maas ayrıca, siyasi süreçte yeni kapılan açılması için tüm çabayı gösterdiklerini kaydetti.

 

Kürdistan Güvenlik Konseyi Müsteşarı Mesrur Barzani başkanlığındaki Kürdistan Bölgesi heyeti, Münih Güvenlik Konferansı’na katılmak için dün Almanya’ya gitmişti.

 

Heyette Kürdistan Bölgesi Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti Almanya Temsilcisi Dılşad Barzani de bulunuyor.

 

 

Münih Güvenlik Konferansı

 

 “Güvenlik Politikasının Davos’u” olarak adlandırılan Münih Güvenlik Konferansı 1963’ten bu yana her yıl düzenli olarak gerçekleştiriliyor.

 

Bu yıl Bayerischer Hof otelinde yapılacak olan konferansa katılacak 500 kişilik katılımcı listesinde, 40 devlet başkanı ve başbakanla birlikte 100 bakan yer alıyor.

 

Konferans gündemi

 

Bu yılki konferans gündeminde ABD ile Rusya arasında orta menzilli füzelerin yasaklanmasını öngören Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nın (INF) bozulması riskleri, Batı’nın, İran konusunda izleyeceği yol, Transatlantik ittifakın geleceği ve Brexit kargaşasıile ve popülizmin yükseliş döneminde Avrupa’nın durumu ele alınacak.