Çoğunluğu Kürt 3 bin sınırdışı

14-12-2016
RÛDAW
Etiketler İsveç Göç Stockholm
A+ A-

Stockholm (Rûdaw) – Resmi kaynaklara göre geçtiğimiz iki ay içerisinde İsveç’ten sınırdışı edilmek üzere 3 bin 200 göçmen tespit edildi.

 

Göç Dairesi'nin yaptığı açıklamaya göre, geçtiğimiz iki ay içerisinde büyük bir kısmı Güney Kürdistanlı, 3 bin 200 göçmenin İsveç’ten sınırdışı edilmesinin kararlaştırıldı.

 

Tespit edilen 250 kişinin kendi isteğiyle, 74 kişinin ise zorla sınırdışı edildiği, bin 150 kişinin ise İsveç polisi tarafından arandığını belirtildi.

 

Rûdaw, İsveç'ten sınırdışı edilen Güney Kürdistanlı vatandaşlara başlarından geçenleri sordu.

 

Hedi Kadir, “Afganlar kendi aralarında kavgaya tutuştu ben aralarında kaldım. Olaya müdahale eden İsveç polisi, beni de aldı ve elimi gözümü bağlayarak sınırdışı etti” dedi.

 

Geçtiğimiz haftalarda Afganistan Parlamentosu’nun, ülkeden göçenleri geri kabul etmeyeceği kararını hatırlatan Kadir, Kürdistan Bölgesi'nin de aynı uygulamaya geçmesinden korktuğunu söyledi.

 

5 yıldır İsveç'te yaşadığını söyleyen Kadir, “Ben orada yaşamaya alıştım, oturum iznim vardı, geri dönme yollarına bakacağım” diyor.

 

Göçmenlerin bu şekilde sınırdışı edilmesine karşı çıkan bazı sivil toplum örgütleri, olaya müdahale etmenin yollarını arıyor.

 

Rûdaw'a konuşan Amerikalı aktivist Leun Chafa, 18 yıldır İsveç'te yaşadığını belirterek, “İsveç'in bu şekilde göçmenleri sınırdışı etmesi tamamen yasadışıdır” ifadesini kullandı.

Hedi Kadir ve benzer şekilde ülkeden sınırdışı edilen göçmenlerin geri dönmesi için bazı girişimlerde bulunduklarını söyleyen Aktivist, “Bu kişilerin zaten oturum izinleri var, sınırdışı edilmemeleri gerekiyor ancak İsveç bu yönde yapılan hiçbir girişime yanıt vermiyor” şeklinde konuştu.

 

Yasal yetki

 

İsveç'te çıkarılan göçmen yasası, polise tam yetki veriyor.

 

Polis, kaçak göçmenin olduğu şüphesiyle istediği eve girip arama yapma yetkisine sahip. Üstelik, göçmenlerin pasaport ve diğer belgelereine de el koyabiliyorlar.

 

Muhammed İsmail'in hikayesi ise epey ilginç. İsveç'e gittiği zaman kendisini Iraklı bir Kürt olarak polise bildiren İsmail, daha sonra Afganistanlı diye yakalanıp sınırdışı edilme durumuna gelmiş. Ancak sınırdışı edilmesine bi kaç saat kala Muhammed İsmail’in evraklarında yanlışlık yapıldıpı farkedilmiş.

 

Danyar (27) ise, hayallerine kavuşacakken 60 dolar yüzünden İsveç’ten sınırdışı edimiş.

 

Başkent Stockholm'de bir restoran açacakken Danyar hakkında sınırdışı kararı çıkmış. 7 yıldır Stockholm'de yaşaya genç, “Eski yasalara göre sürekli oturum alana kadar çalışma hakkı tanınıyordu. Ancak yeni yasalara göre benim maaşım asgari ücretin 60 dolar altında olduğu için, oturum iznim iptal edilip sınırdışı edildim” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli