Almanya Başbakanı Scholz: Erdoğan’ın ‘faşizm’ tanımlaması saçma

14-11-2023
Etiketler Almanya Başbakanı Scholz Erdoğan Faşizm İsrail Gazze
A+ A-

Haber Merkezi - Almanya Başbakanı Olaf Scholz bugün yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ağırlamaya günler kala, Erdoğan'ın İsrail'e yönelik “faşizm” suçlamasının "saçma" olduğunu söyledi.

Scholz, Berlin’de bulunan Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile düzenlediği ortak basın toplantısında, İsrail'in bir demokrasi olduğunu belirtti. Başbakan Scholz İsrail’in insan hakları ve uluslararası hukuka bağlı olduğunu buna göre hareket ettiğini söyledi. Bu nedenle İsrail'e yönelik suçlamaların saçma olduğunu kaydetti.

Erdoğan'ın 10 Kasım’da yaptığı konuşmada “geçmişi 75 yılı ancak bulan ve meşruiyetini bizzat kendi faşistlikleriyle tartışmalı hâle getirdiği bir devlet inşa etmeye çalışıyor” demişti.

Başbakan Scholz’a da bu konudaki görüşleri soruldu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma günü Berlin'de Scholz ve Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşmelerde bulunacak.

2020'den beri ilk kez Almanya’ya gidecek olan Erdoğan'ın ziyareti, İsrail'e yönelik suçlamaları ve Hamas'ı kendi toprakları için savaşan "kurtarıcılar" olarak nitelendirmesi nedeniyle tartışmalı hale gelmiş durumda.

Planlanan ziyareti savunan Scholz'un sözcüsü Steffen Hebestreit dün yaptığı açıklamada, Almanya'nın "her zaman uğraşmak zorunda kaldığı zor ortaklara sahip olduğunu" söyledi. Sözcü, çeşitli konularda ilerleme kaydetmek için konuşmaya devam etmenin önemli olduğunun altını çizdi.

AFP’nin haberine göre Erdoğan, Berlin ziyaretinin ardından önümüzdeki haftalarda Mısır'a gitmeyi de planlıyor.

Scholz ile düzenlediği basın toplantısında konuşan Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis de Erdoğan'ın 7 Aralık'ta Yunanistan’ı ziyaret edeceğini doğruladı.

Miçotakis, "Son aylarda başlayan ve bazı olumlu sonuçlar getiren Yunanistan-Türkiye yakınlaşmasında ilerleme yönünde bir adım atmaya çalışacağız" dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli