KAFKASYA - Kürtlerden diplomasi atağı

Moskova (Rûdaw) – Kafkas ülkelerinde yaşayan Kürtler, diplomasi faaliyetlerine ağırlık vermek amacıyla “Kürt Kongresi”ni kurdu.

 

Eski Sovyetler Birliği ülkelerinden; Rusya Federasyonu, Kazakistan, Kırgızistan, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan’da resmi faaliyet yürüten 11 Kürt kurumu, 9 Ekim’de Kürt Kongresi’nin kuruluşunu ilan etti.

 

Bir yıl önce başlayan çalışma, geçtiğimiz günlerde sonuç verdi.

 

Rûdaw’a konulan Kongre Yürütme Kurulu üyesi Yuriy Nebiyev, “Eski Sovyetler Birliği döneminden 11 Kürt örgütü; Rusya, Kazakistan, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan’daki temsilci ve aydınlar kongreyi ilan etti. Kongrenin amacı, kendi aralarındaki ilişkileri güçlendirmek” dedi.

 

11 örgüt ve dernek dışında Soveyetler döneminde kurulan birçok kurum daha bulunuyor.

 

Kürt yazar ve araştırmacı ve Kürt Kongresi Yürütme Kurulu üyesi Hejare Şamil, Kongre’nin diplomatik faaliyetlerde de bulunacağını söyledi.

 

Şamil, “Yani halk diplomasisi. Siyasi parti yönetimleri değil. Diasporada yaşayan Kürt aydınları olarak farklı toplum ve devletlerde Kürdistan’ın çıkarları, bağımsızlığı için halk diplomasisi yürüteceğiz” diye konuştu.

 

Kuruluş deklarasyonunda amaçlar şöyle belirtildi:

 

-Kürt özdeşliğinin, dilinin, kültürünün korunması, Kürt nüfusun milli haklarının savunulması, dünyanın diğer devletlerindeki Kürt toplulukları ile ilişkilerin genişletilmesi ve güçlendirilmesi için Eski Sovyetler’deki ayrı ayrı bireyler ve Kürt oluşumları arasında işbirliğinin, karşılıklı yardımlaşmanın, konsolidasyonun güçlenmesi yönlü faaliyetlerin yürütülmesi.

 

-İdeolojik tercihlerine, partisel ve dini aidiyetlerine bakılmaksızın eski SSCB Kürtleri arasındaki birlik ve dayanışmasının güçlenmesine yardım etmek.

 

-Eski Sovyet cumhuriyetlerinin vatandaşları olan soydaşlarımızın refahı ve saadeti için omuz omuza yaşadıkları bütün halklarla karşılıklı saygı, güven, dayanışma ve işbirliğinin pekişmesine katkıda bulunmak.

 

-SSCB’nin çöküşünden sonra oluşan cumhuriyetlerin vatandaşları ile Güney Kurdistan Federasyonu (Irak), Batı Kurdistan (Suriye) kantonlarındaki toplum temsilcileri, kültür, bilim ve iş çevreleri, Kuzey Kürdistan (Türkiye), Doğu Kurdistan (İran) ve bütün dünyada faaliyet gösteren Kürt siyasi partileri ve kültürel oluşumları arasında kültürel, ekonomik işbirliğinin ve dostluk ilişkilerinin gelişmesine yardımda bulunmak.