Papa Francis, Harris ve Trump'ı 'yaşam karşıtı' olarak niteledi

Haber Merkezi – Vatikan’ın Ruhani Lideri Papa Francis ABD’nin Başkan adayları Donald Trump ile Kamala Harris'i “yaşam karşıtı” olduklarını söyledi.

Papa Francis Cuma günü, ABD seçmenlerinin başkanlık seçiminde yapması gereken tercihi “iki kötülükten daha az kötüsünü seçmek” olarak tanımlayarak, eski Başkan Donald Trump'ın göçmen karşıtı politikalarını ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in kürtaj haklarını desteklemesini “hayata karşı” olarak değerlendirdi.

Papalık döneminin en uzun seyahati kapsamında Endonezya, Papua Yeni Gine, Doğu Timor ve Singapur'u kapsayan 12 günlük Güneydoğu Asya turunu bugün tamamlayan Papa Franciscus, gezisinin son ayağı Singapur'dan Roma'ya dönerken, uçakta seyahatini takip eden gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin ABD'de başkanlık seçimleri için adaylardan birinin kürtajı savunduğu diğerinin de 11 milyon göçmeni sınır dışı etmekten bahsettiğini anımsatarak, bu iki adaydan birine oy vermek zorunda kalan bu ülkedeki Katolik seçmenlere ilişkin tavsiyesini sorması üzerine Papa şunları söyledi:

“İkisi de yaşama karşı”

"İkisi de yaşama karşı, göçmenleri gönderen de bebekleri öldüren de. İkisi de yaşama karşı. Karar veremezsiniz. Ben Amerikalı değilim, oraya oy vermeye gitmeyeceğim. Göçmenlere konukseverlik göstermemek bir günahtır. Kürtaj yaptırmak da bir insanı öldürmektir. Kelimeyi beğenin ya da beğenmeyin ama öldürme var. Göçmenleri göndermek, gelişmelerine izin vermemek, hayatlarını yaşamalarına izin vermemek, kötü bir şey. Bir çocuğu ana rahminden uzaklaştırmak da cinayettir çünkü bir hayat söz konusu."

Kürtajın “öncelikli” bir konu olduğunu savunan ABD’li Katolik piskoposları sorguladı ve göçmenlerin durumunun da hayatı savunmakla ilgili olduğunu belirtti. 2016'da, Francis, Trump'ın göçmenlerin ABD-Meksika sınırını geçmelerini engellemek için duvar inşa etme planını “Hristiyanca bir tutum değil” şeklinde nitelendirmişti.

ABD Katolikleri de çeşitli görüşlere sahip. Pew Araştırma'ya göre, Katolik seçmenlerin %52'si kendilerini Cumhuriyetçi olarak tanımlıyor veya Cumhuriyetçi eğilimli, %44'ü ise Demokrat olarak tanımlıyor veya Demokrat eğilimli.

Pew'e göre, Katolik seçmenler 2020'de bölünmüş durumdaydı, %50 Biden için oy kullanırken, %49 Trump'ı destekledi. Ancak, Katoliklerin çoğunluğu – %61 – kürtajın tüm veya çoğu durumda yasal olması gerektiğini düşünüyor.

"Bana göre istismar şeytani bir şey"

Singapur'da idam cezasının olduğu ama kendisinin orada bu konuya değinmediği hatırlatılan Papa, idam cezalarının kaldırılması için çalışılması gerektiği ve bunun durması gerektiği yanıtını verdi.

Papa Francis, çocukların istismara maruz kalmasının da ciddi bir suç ve utanç olduğunu vurgulayarak, "Bana göre istismar şeytani bir şey. Çünkü her türlü istismar kişinin onurunu, imajını yok eder. Bu vakaların ortaya çıkmasına memnun oluyorum" ifadelerini kullandı.

"Çin'i ziyaret etmek istiyorum"

Papa, bir soru üzerine Vatikan ile Çin arasındaki diyalogdan memnun olduğunu belirterek, "Piskoposların atanması konusunda iyi niyetle çalışıyoruz. Diğer yandan Çin, benim için bir istek. Çin'i ziyaret etmek istiyorum. Harika bir ülke ve Çin'e hayranlık duyuyorum, saygı duyuyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Gazze'deki durum

Gazze'deki çatışmanın Batı Şeria'ya sıçrama tehlikesi olduğu hatırlatılan ve Vatikan'ın arabuluculuk ihtimali sorulan Papa, "Vatikan bunun için çalışıyor. Her gün Gazze'yi oradaki cemaati arıyorum. Orada, 600 kişi var: Hristiyan ve Müslüman ama kardeş gibi yaşıyorlar. Bana kötü ve zor şeyler anlatıyorlar" yanıtını verdi.

İsrail'in Gazze'de okulları hedef almasına değinen Papa, "Bu savaş çok kanlı mı değil mi diye nitelendiremiyorum ama öldürülen çocukların bedenlerini görmek, birkaç gerillanın içeride olduğunu varsayarak, bir okulun bombalandığını işitmek, korkunç bir şey, korkunç. Bu kötü." dedi.

Gazze'de ateşkese yönelik görüşmeleri de değerlendiren Papa, "Bazen bunun savunma amaçlı bir savaş olduğu söyleniyor ancak ben bunun fazlasıyla bir savaş olduğuna inanıyorum. Bunu söylediğim için kusuruma bakmayın ama barış için adımların atıldığını düşünmüyorum." diye konuştu.