Dünya Bankası: 2050'ye kadar 216 milyon kişi göç edebilir

14-09-2021
Rûdaw
Etiketler Dünya Bankası İklim Değişikliği İç Göç Göç Afgan göçmen
A+ A-

Haber Merkezi - Dünya Bankası’nın yeni raporuna göre iklim krizi 2050’ye kadar altı bölgeden 216 milyondan fazla insanı iç göçe zorlayabilir.

Dünya Bankası iklim kaynaklı iç göçlere dair “Groundswell” raporunu yayımladı. 2018 yılında iklim değişikliğinin Güney Asya, Latin Amerika ve Sahra Altı Afrika bölgelerinde göç üzerindeki etkileri analiz edilmişti. Yeni yayımlanan güncelleme ile Kuzey Afrika, Doğu Asya ve Pasifik, Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgeleri de rapora dahil edildi.

İklim değişikliğinin, yoksul ve savunmasız bölgeleri en sert şekilde vuracağını ve kalkınmayı tehdit edeceğini ortaya koyan rapora göre, iklim değişikliği 2050’ye kadar 6 bölgeden 216 milyondan fazla insanı iç göçe zorlayabilir.

Raporda iklim değişikliğine karşı etkili bir planlama yapılmazsa hem göç veren hem de göç alan bölgelerin büyük bir baskı altında kalacağı belirtiliyor. İç ve dış göç nedeniyle 2030’larda sıcak bölgelerin oluşacağı ve bu bölgelerin 2050’ye kadar artacağı ifade ediliyor.

Rapor, iklim değişikliği nedeniyle göç etmek zorunda kalacak insanların sayısını yüzde 80 oranında azaltabilecek dört politika önerisi sunuyor:

1 - İç göçe neden olan iklim baskılarını azaltmak için küresel sera gazları azaltılmalı

2 - İç göç uzun vadeli, yeşil, esnek ve kapsayıcı kalkınma planlamasına dahil edilmeli

3 - Bir iklim uyum stratejisi olarak, iç göçün kalkınmaya olumlu katkıları olabilmesi için göçün her aşaması için planlama yapılmalı

4 - Doğru hedeflenmiş politikaları geliştirebilmek amacıyla iklim kaynaklı iç göç anlayışını iyileştirmek için yatırım yapılmalı.

Dünya Bankası Sürdürülebilir Kalkınmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Juergen Voegele, “Ülkeler acilen sera gazı emisyonlarını azaltmaya, hayati ekosistemleri iyileştirmeye ve insanların adapte olmasına yardım etmeye başlarsa iç iklim göçü 2050’ye kadar yüzde 80, yani 44 milyon kişiye kadar azaltılabilir.  İç iklim göçüne yönelik öngörüler önümüzdeki birkaç yılda iklim değişikliğine karşı atacağımız adımlara bağlı. İlk ve en acil küresel adım emisyonları azaltmak olmalı” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli