Ukrayna Rusya topraklarına saldırı başlattı: Zelenskiy '74 yerleşim yeri kontrol edildi' dedi

13 saat önce
Etiketler Ukrayna Kursk Rusya Vladimir Zelenskiy
A+ A-

Haber Merkezi - Ukrayna ordusu, 6 Ağustos'ta sınırındaki Rusya'nın Kursk bölgesine sürpriz bir operasyon başlattı.

Ukrayna'nın Rusya'nın Kursk bölgesinde başlattığı operasyonun üzerinden bir hafta geçerken, Rusya saldırıyı kontrol altına almak için mücadele ediyor.

Kursk bölgesine yönelik saldırı, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Ukrayna'nın Rusya karşı başlattığı en büyük saldırı oldu ve 2022'den bu yana süren savaşta bir dönüm noktası oluşturdu. Aynı zamanda Ukrayna yanlısı Rus savaşçılar yerine Ukrayna ordusunun öncülük ettiği ilk saldırı.

Ukrayna ordusunun 6 Ağustos'ta başlattığı operasyon gizlilik altında yürütülüyor. Ukrayna'nın Kursk saldırısıyla neyi hedeflediği ise belirsizliğini koruyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın Kursk bölgesindeki 74 yerleşim biriminin Ukraynalı askerlerin kontrolünde olduğunu bildirdi.

“74 yerleşim birimi Ukrayna'nın kontrolünde”

Zelenskiy, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, Genelkurmay Başkanı Oleksandr Sırskiy ile cephe hattındaki duruma dair toplantı düzenlediğini belirtti.

Ukrayna ordusunun Kursk bölgesinde ilerlediğini ifade eden Zelenskiy, "Bölgedeki 74 yerleşim birimi Ukrayna'nın kontrolünde bulunuyor. Bu yerlerde denetim yapılıyor ve gerekli tedbirler alınıyor. Burada insani yardım sorunları için çözümler geliştiriliyor" ifadelerini kullandı.

“Ordu 3 kilometreye kadar ilerledi”

Genelkurmay Başkanı Sırskiy de Kursk'ta cephe hattı boyunca çatışmaların sürdüğüne dikkati çekerek, "Son 24 saatte birliklerimiz belirli yönlerde 1'den 3 kilometreye kadar ilerledi." dedi.

Rus güçleri Ukraynalı askerlere karşı koyuyor

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada ise Rus güçlerinin Kursk yönünde Ukraynalı askerlere karşı koymaya devam ettiği belirtilerek, "Ukrayna ordusu son 24 saatte 420'ye yakın askerini ve 55 zırhlı aracını kaybetti." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Ukrayna ordusunun 6 Ağustos'tan bugüne kadar Kursk yönünde "2030 askerini ve 35 tank, 31 zırhlı personel taşıyıcı, 18 piyade savaş aracı, 179 zırhlı aracını kaybettiği" kaydedildi.

Bakanlığın açıklamasında ayrıca 6 Ukraynalı askerin esir alındığı belirtildi.

"Kriz devam ediyor"

Kursk Bölgesi Vali Vekili Aleksey Smirnov, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, bölgedeki krizin devam ettiğini belirterek, "Sabırlı olmamız gerekiyor. Başımıza gelen zorlukların üstesinden geleceğiz." ifadesini kullandı.

Smirnov, Rusya'nın diğer bölgelerinin Kursk'a insani yardım malzemeleri gönderdiğini ve maddi destek sağladığını bildirdi.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev de başkanlık ettiği Birleşik Rusya Partisi üyeleri ile Kursk bölgesine insani yardımın sağlanmasına ilişkin toplantı düzenledi.

Toplantıda konuşan Medvedev, Ukrayna'nın Kursk bölgesine yönelik saldırısını "terör eylemi" şeklinde nitelendirerek, "Yaptıklarının karşılığını mutlaka alacak ve cezasını çekecekler." diye konuştu.

Sivillerin tahliyesi başladı

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Kursk bölgesinden tahliye edilenler Tver'de kurulan geçici konaklama merkezlerinde ağırlanıyor. Bakanlık çalışanları tarafından karşılanan insanlara psikolojik destek de dahil olmak üzere gerekli tüm yardımların yapıldığı belirtildi.

Ukrayna ordusunun Rusya'daki Kursk'a yönelik saldırısı

Ukrayna ordusunun 6 Ağustos'ta Rus toprağı Kursk bölgesine başlattığı saldırılar sonrası iki ordu arasında şiddetli çatışmalar başlamıştı.

Durumun "federal acil" seviyeye yükseltildiği ve terörle mücadele durumunun ilan edildiği bölgede 121 bin kişinin tahliye olduğu, toplam 180 bin kişinin tahliye edileceği açıklanmıştı.

Ukrayna ordusunun Kursk bölgesine saldırılarında 12 kişinin hayatını kaybettiği, 10'u çocuk 121 kişinin yaralandığı bildirilmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus güçlerinden Ukraynalı askerleri Rus topraklarından çıkarmalarını ve devlet sınırının güvenliğini sağlamalarını istemişti.

Kursk Bölgesi Vali Vekili Smirnov da dün 28 yerleşim biriminin Ukrayna ordusunun kontrolünde bulunduğunu açıklamıştı.

Kursk operasyonun ana hedefi ne?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e göre, operasyonun hedefinde, Kiev'in savaşı sona erdirmeye yönelik gelecekteki olası görüşmelerde daha iyi bir müzakere pozisyonu elde etme girişimi bulunuyor.

Uzmanlar, Ukrayna'nın Kursk operasyonu ile Rus varlığını Donetsk bölgesindeki çatışmalardan uzaklaştırmanın hedeflendiğini öne sürüyor.

Putin geçtiğimiz pazartesi yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın saldırı ile Rus halkında huzursuzluk yaratmayı ummuş olabileceğini ancak bunu başaramadığını belirterek, saldırı nedeniyle Rus ordusuna katılacak gönüllülerin sayısının arttığını iddia etti. Putin, Rus kuvvetlerinin doğu Ukrayna'daki saldırılarına devam edeceğini de belirtti.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli