Trump'a yapılan suikast girişimine ABD'li politikacılardan kınama

14-07-2024
Rûdaw
Etiketler ABD Donlad Donald Trump Cumhuriyetçi Parti
A+ A-

Haber Merkezi - Cumhuriyetçi Parti’nin muhtemel başkan adayı Donald Trump'ın 13 Temmuz günü Pennsylvania’da düzenlediği mitingde silahlı saldırıya uğraması, her iki partideki politikacılar tarafından kınandı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, "Barışçıl bir kampanya mitinginde yaşanan bu korkunç siyasi şiddet eyleminin bu ülkede yeri yok ve herkes tarafından güçlü bir şekilde kınanmalı" dedi.

Trump'ın silahlı saldırı sonrasında güvenli bir yere götürülmesinden birkaç dakika sonra birçok Cumhuriyetçi Partili Kongre üyesi, sosyal medya platformu X'te, Associated Press (AP) haber ajansı tarafından çekilmiş ve eski başkanın gözle görülür şekilde kanlar içinde ama ayakta, yumruğunu havaya kaldırmış, etrafı Gizli Servis tarafından sarılmış bir şekilde çekilmiş fotoğrafını paylaştı.

Trump'ın başkan yardımcısı adayı olarak öne çıkan isimlerden biri olan Cumhuriyetçi Partili Senatör Marco Rubio AP'deki fotoğrafı X'te paylaşarak, "Tanrı Başkan Trump'ı korudu" yazdı.

Cumhuriyetçi Partili Senatör Ted Cruz da fotoğrafı X hesabından paylaştı ve Trump'ın tepkisini "Olağanüstü” olarak niteledi. Cruz, “Tanrı Başkan Trump'ı korusun" ifadesini kullandı.

Senato ve Temsilciler Meclisi’ndeki Demokrat Partili liderler de saldırıyı kınadı.

Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer X'te, "Pennsylvania'daki Trump mitinginde yaşananlar karşısında dehşete düştüm ve eski Başkan Trump'ın güvende olması beni rahatlattı. Siyasi şiddetin ülkemizde yeri yok" dedi.

Temsilciler Meclisi Demokrat Parti Lideri Hakeem Jeffries ise X'e şunları yazdı: "Amerika bir demokrasidir. Hiçbir siyasi şiddet asla kabul edilemez."

Senato Azınlık Lideri Mitch McConnell ise şu açıklamayı yaptı: "Bu gece tüm Amerikalılar, barışçıl bir mitinge yapılan alçakça saldırının ardından Başkan Trump'ın iyi görünmesine minnettar. Şiddetin siyasetimizde yeri yoktur."

İkinci bir Trump dönemi için bir dizi muhafazakâr politika önerisi içeren Project 2025’e karşı bir grup kuran Demokrat Partili Temsilciler Meclisi Üyesi Jared Huffman, X üzerinden verdiği mesajında, "Politikamız ne olursa olsun, hepimiz siyasi şiddet belasını kınamalı ve sona erdirmek için çalışmalıyız" dedi.

Saldırganın ve mitinge katılan bir kişinin öldüğü, diğer bir katılımcının ise durumunun kritik olduğu bildirildi.

Saldırı anında eski başkan gelecek hafta Milwaukee'de başlayacak olan Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultay’ı öncesinde destekçilerinden oluşan bir kalabalığa hitap ediyordu.

Trump, güvenliğin son derece sıkı olduğu Kurultay’da resmen partisinin adayı olmaya hazırlanıyor.

 

 

 

Kaynak: VOA Türkçe

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli