Kürt aktivist İsviçre'de Lozan Antlaşmasını protesto amacıyla yürüyüş başlattı

14-07-2023
Etiketler İsviçre Lokman kadak Lozan Antlaşması
A+ A-

Haber Merkezi – Kürt aktivist Lokman Kadak, Lozan’ın 100’üncü yılını protesto amacıyla İsviçre’nin başkenti Bern’den Cenevre’ye bir yürüyüş başlattı.

Kürtlerin haklarının gasp edildiği ve Kürdistan’a bir statü tanımayan Lozan Antlaşmasının yüzüncü yılında Kürtler çeşitli etkinliklerle antlaşmayı protesto ediyor.

Kürt aktivist Lokman Kadak, Lozan Antlaşmasının yüzüncü yılında Kürtlerin bir statü sahibi olmasını engelleyen antlaşmayı protesto etmek amacıyla çarşamba günü İsviçre’nin Bern kentinden Cenevre’ye tek kişilik bir yürüyüş başlattı. 

Sosyal medya üzerinden yürüyüşünü duyuran Kadak, Rûdaw TV’de Sima Abkhezr’in sunduğu 17.00 bültenine bağlandı.

İsviçre’de sığınmacı olarak kalan Lokman Kadak, Bern’den başlattığı yürüyüşünü 22 Temmuz’da Cenevre’de tamamlamayı planladığını belirterek “Cenevre’de o gün Kürt Diaspora Konfedarasyonun düzenleyeceği yürüyüşe yetişmeye çalışacağım” dedi.

"Büyük ailem Kürdistan için yürüyorum"

Neden yürüyüş kararı aldığına ilişkin ise Kürt aktivist şunları söyledi:

“2020 tarihinde de ailemin İsviçre’ye getirmek için uzun bir yürüyüş yapmıştım. ABD’de Lozan için bir yürüyüş vardı. Birkaç yıl önce yaptığım yürüyüş deneyimim de vardı. En iyisi bu sefer büyük ailem Kürtler ve Kürdistan için yürüyeyim dedim. Avrupa ayağı eksik kalıyordu, bir yürüyüşe ihtiyaç vardı. Ben de Avrupa’dan da bir yürüyüş olması konusunda bireysel bir karar aldım.

Bu yürüyüşün biri New York’a diğeri Cenevre’ye doğru başladı. Her ikisinin de hedefi Birleşmiş Milletlere ulaşmak. Çünkü BM bunun muhatabı. Cenevre’ye ulaştığımda BM yetkililerine kaleme aldığım bir mektubu da teslim edeceğim. Yürüyüşüm bununla son bulacak.”

Yürüyüşe başladığını sosyal medya üzerinden duyurması ile İsviçre’deki tanıdık dostlarının konuyu merak ettiğini söyleyen Lokman Kadak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kürtlere sorulmadan aralarına sınırlar çizildi"

 “Lozan Antlaşmasında Kürtlerin yaşadığı mağduriyetten İsviçre kamuoyu habersiz. Ancak gerçekleri öğrendiklerinde bu eylemimizi destekliyorlar. Ve yaşananları hukuk dışı olarak değerlendiriyorlar. 40-45 milyon nüfusa sahip bir millete sorulmadan, aralarına sınırlar çizilmiştir. Ben kendim Mardinliyim. Ceylanpınar’da dünyaya gelmişim. Babamın halası sınırın diğer tarafındaydı biz bu taraftaydık. Aramıza çizilen sınırlar nedeniyle, bir araya gelemiyorduk. Bu sınırlar çizilirken bizim fikrimizi soran olmadı. Bu sınırlar hakiki sınırlar değil ve yeniden tartışılması gerekiyor.  Bu sorun çözülmelidir.

Bütün bunları İsviçre’deki arkadaşlarıma anlattığımda bana hak veriyorlar. Burada serbest dolaşım yasası var. Herkez özgürce seyahat edebiliyor. Ancak ne yazık ki, biz kendi ülkemizde serbestçe dolaşamıyoruz. Akrabalarımızı bile ziyaret etmek için pasaporta ihtiyaç var.”

24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre'nin Lozan kentinde imzalanan Lozan Antlaşması ile Kürdistan coğrafyası resmi olarak 4’e bölündü. Bu antlaşmayla Orta Doğu’da sınırlar yeniden belirlenirken temsilcilerinin olmadığı Lozan’da ise Kürtlere hiçbir hak tanınmadı.  Kürtler antlaşmanın yüzüncü yılında büyük bir yıkım ve faciaya neden olan antlaşmanın yeniden gözden geçirilmesi ve Kürtlere antlaşmada verilen bazı hakların uygulanmasını istiyor. Bu temelde dünyanın birçok yerinde çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

1 Temmuz’da ABD’de yaşayan Amerikan-Kürt Bilgi Ağı'nın (American Kurdish Information Network)  Sözcüsü, siyasi aktivist ve yazar Kani Xulam, Lozan Antlaşmasının 100’üncü yılı vesilesiyle Washington’dan New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'ne “Özgürlük ve Zafer Yürüyüşü” başlattı.

Öte yandan Kürt Diaspora Konfederasyonu (DİAKURD) avukatları, Lozan Anlaşması’nın iptali ve “Kürt halkının self-determinasyon hakkının uygulanması" talebi ile Türkiye’de Danıştay’a başvuruda bulundu. Konuya ilişkin açıklama yapan avukatlar, iç hukuk yollarından bir sonuç alınamadığı taktirde konuyu BM İnsan Hakları Komitesi’ne götüreceklerini bildirdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli