İngiltere'de başbakanlık yarışında 2. tur: Rishi Sunak yine birinci oldu

14-07-2022
Rûdaw
Etiketler Rishi Sunak İngiltere Başbakanlık yarışı Nedim Zehawi
A+ A-

Haber Merkezi - İngiltere'de Başbakanlık ve Muhafazakar Parti liderliği seçiminde ikinci tur oylaması tamamlandı. Düzenlenen oylamada, Rishi Sunak 101 oyla ilk sırada yer alırken, Penny Mordaunt 83 oyla ikinci oldu. Suella Braverman bugünkü oylamada elenen isim oldu

İngiltere'de Başbakanlık ve Muhafazakar Parti liderliği seçiminde ikinci tur oylaması tamamlandı.

Rishi Sunak, 13 oy daha alarak 101 bugünkü oylamanın da birinci oldu. İkinci sırada ise 83 oyla Penny Mordaunt geldi. Üçüncü sırada, 64 oyla Dışişleri Bakanı Liz Truss yer aldı.

Bugün yapılan oylama sonuçlarına göre elenen aday Suella Braverman oldu. İlk turda 32 oy alan Braverman, ikinci turda 5 oy daha az alarak 27 oyla elendi.

8 adayla başlanan Başbakanlık yarışında Braverman'ın elenmesiyle geriye beş aday kaldı.

“Dünkü oylamada Kürt bakan Zehawi elenmişti”

Parti liderliği ve başbakanlık koltuğu için en az 20 milletvekilinin desteğini alarak ilk tura çıkan 8 adaydan 6'sı dün yapılan birinci tur oylamada en az 30 milletvekilinin desteğini alarak ikinci tur oylamaya kaldı.

Eski Maliye Bakanı Sunak 88 ile en fazla milletvekilinden oy alan aday olurken Penny Mordaunt 67, Dışişleri Bakanı Liz Truss 50, Kemi Badenoch 40, Tom Tugendhat 37 ve Suella Braverman 32 oy aldı.

Sunak'ın istifasının ardından yerine atanan Maliye Bakanı Nedim Zehawi ile eski Sağlık Bakanlarından Jeremy Hunt ise ilk turda 30 oy barajını geçemeyerek elendi.

18-21 Temmuz tarihleri arasında yapılacak oylamalarda üç aday daha elenecek. 21 Temmuz itibarıyla kalan iki aday oy almak için siyasi kampanyalarını yürütmeye devam edecek. İngiltere Başbakanı, 5 Eylül'de belli olacak.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli