Savaşın yıktığı Irpin'de yalnız kalan yaşlı kadın hayat mücadelesi veriyor

 Dilnya Rahman

Ukrayna (Rûdaw) - Yoğun Rus bombardımanı, Ukrayna'nın Irpin kentindeki nüfusun büyük çoğunluğunu göçe zorladı, ancak Zina Babych gibi bazı yaşlılar savaş bölgesinde kaldı.

85 yaşındaki Babych, kocasını ve oğlunu yıllar önce kronik bir hastalık nedeniyle kaybetmiş ve hayatta kalan tek kızı, beş ay önce savaş çıktığında onu yalnız bırakmış.

Rûdaw’a konuşan Babych, "Yalnız yaşıyorum. Kimse bana yardım etmiyor. Her şeyi kendim yapmak zorunda kalıyorum" dedi.

40 dakikalık bir yürüyüşten sonra girdiği yemek kuyruğunda sabırsızlıkla sıranın kendisine gelmesini bekleyen Babych, Irpin merkeze uzak olan evinden yola çıkarak, “World Kitchen Center” tarafından sağlanan yiyecekleri alıyor.

Yaşlı kadın günlük yemeğini aldıktan sonra, 40 dakika daha yürüyerek evine dönüyor. Bu uzun yolculuk  bacaklarındaki ağrılara rağmen onun günlük yaşam rutini haline gelmiş.

Babych, "Benim için çok zor bir durum. Hayatımın son günlerini yaşıyorum. Çocuklarım beni huzurevine götürmek istedi. Ama ben bundan hoşlanmadım ve evde kalmayı tercih ettim. Burada kalıyorum ve hiçbir yere gitmiyorum” diye konuştu.

Irpin'de yıkım, Mart ayından beri süren Rus işgali nedeniyle çok sayıda bina ciddi şekilde hasar gördüğü için çok büyük.

Iprin Belediye Meclisi Başkan Yardımcısı Viazovchenko Taras'a göre, kentte 3.000 bina ağır hasar gördü.  1.600'den fazla apartman ve 17 konut da yıkıldı.

Taras, Rusya’nın işgali başlamadan önce kentte 100.000'den fazla insanın yaşadığını sözlerine ekledi. Ancak Ruslar şehre girer girmez 95.000 kişi evlerini terk etti.

Bölgede görece barış ve sükunet sağlandığından, kaçanların yarısından fazlası geri dönerken, bir kısmı da hasarlı evlerini onarmaya başladı.