Peşmerge ve Irak askeri yetkilisi Pentagon’da

Washington (Rûdaw) – ABD’de temaslarda bulunan Kürdistan Bölgesi ile Irak güvenlik güçleri basın sorumluları, IŞİD’le mücadeleyle ilgili bir konferansa katılmak üzere ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’na (CENTCOM) gidecek.

 

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon tarafından davet edilen Kürt ve Iraklı askeri yetkililer, IŞİD sonrası Musul’un durumunu tartışmak üzere görüşmelerde bulunuyor.

 

Pentagon’da düzenlenen basın toplantısında, IŞİD’e karşı elde edilen başarı anlatıldı. Koalisyon güçlerinin, Irak’ın talep etmesi durumunda askeri yardımlarda bulunmaya hazır olduğu belirtildi.

 

IŞİD Karşıtı Koalisyon Sözcüsü Albay Ryan Dillon, “IŞİD’e karşı nerede savaşacaklarına Iraklılar karar veriyor, biz de yardım ediyoruz. IŞİD’e yönelik operasyon planlarını kendileri yapıyor” dedi.

 

Gelecekte yapılacak operasyonlara Peşmerge Güçleri’nin katılıp katılmayacağı konusu, tartışmaların ana konularından biriydi. Konuya, Erbil ile Bağdat yetkililerinin karar vereceği ifade edildi.

 

Rûdaw’a konuşan Irak Güvenlik Güçleri Sözcüsü Tuğgeneral Yahya Resul, “Peşmerge kahraman bir güç. Savaştılar, kanlarını dökütler, şehit verdiler. Irak birleşik güçlerine destek verdiler ve şimdiye kadar da bu destek sürüyor” ifadelerini kullandı.

 

Peşmerge de Iraklı güçlere destek verilmeye devam edileceğini belirtiyor.

 

Peşmerge Bakanlığı Basın Sorumlusu Tuğgeneral Helgurd Hikmet, “Kürdistan peşmergesi, uluslararası koalisyonun etkili bir gücüdür. Bu çerçevede, bütün insanlığı korumak adına bölgede varlığını sürdürmeye devam edecektir. Peşmerge; Havice, Telafer ya da başka bir bölgenin kurtarılmasına katılmayı görev olarak kabul eder” dedi.