Haber Merkezi - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kiev'e ateşkes için şartlarını da sundu. Putin “Müzakereler için Ukraynalı birliklerin Donetsk Halk Cumhuriyeti, Lugansk Halk Cumhuriyeti, Herson ve Zaporojye bölgelerinden tamamen çekilmesi gerekiyor” dedi.
Rusya lideri Vladimir Putin, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nda kurumun yönetim ekibiyle bir toplantı yaptı.
Putin, BRICS grubuna diğer ülkeler tarafından gösterilen ilginin giderek arttığını ve Moskova'nın yeni üyelerin gruba sorunsuz bir şekilde katılmasına destek vereceğini ifade etti..
'Dünya hızla değişiyor, artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak'
Dünyanın hızla değiştiğini ve küresel siyasette, ekonomide, teknolojik rekabette artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını belirten Putin, egemenliğini, kendi kendine yeterliğini, ulusal ve kültürel kimliğini güçlendirmek isteyen ülkelerin de giderek arttığını vurguladı.
Günümüzde yeni siyasi ve ekonomik gerçeklik temelinde çok kutuplu ve çok taraflı dünya düzeninin inşa edilmekte olduğunun altını çizen Rus lider, "Bu, objektif bir süreç. Tüm yapay birleşme çabalarına rağmen insanın doğasında organik bir şekilde var olan kültür ve medeniyet çeşitliliğini yansıtıyor" dedi.
'ABD öncülüğündeki Batı, Soğuk Savaş'ı kazandıklarını sandı'
Sputnik’te yer alan habaere göre Putin, Batılı ülkelerin Soğuk Savaş'ın ardından yanlış çıkarımlar yaptıklarına işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
"ABD öncülüğündeki Batılı güçler, Soğuk Savaş'ı kazandıklarını ve dünyanın nasıl inşa edilmesi gerektiğine bağımsız olarak karar verme hakkına sahip olduklarını düşündüler. Bu dünya görüşünün pratikteki yansıması, Kuzey Atlantik bloğunun toprak ve zaman bakımından sınırsız genişlemesini öngören projeydi. Adil sorularımıza, kimsenin Rusya'ya saldırmayacağı ve NATO'nun genişlemesinin Rusya aleyhinde olmadığı gibi bahanelerle yanıt verildi."
Rusya'nın ise Batı'nın siyasi çizgisinin hatalı olduğu konusunda uyardığını ve çözüm önerileri sunduğunu belirten Putin, "Hem 90'larda hem de sonrasında Batılı elitlerin seçtiği siyasi çizginin hatalı olduğuna her zaman dikkat çektik. Sadece eleştirmek ve uyarmakla kalmadık, seçenekler, yapıcı çözümler önerdik ve Avrupa ve dünyanın güvenliği için herkese uygun mekanizmalar geliştirmenin önemini vurguladık" ifadelerini kullandı.
20. yüzyılın sonunda, şiddetli askeri-ideolojik çatışmanın sona ermesinin ardından küresel toplumun güvenilir, adil bir güvenlik sistemi inşa etmek için eşsiz bir şansa sahip olduğunu anımsatan Rusya lideri, "Bunun çok fazla şey gerekmiyordu; ilgili tüm tarafların görüşlerini dinleme becerisi ve bunları dikkate alma konusunda karşılıklı isteklilik. Ülkemiz, bu yapıcı çalışmaya olumlu bakıyordu. Ancak farklı bir yaklaşım hakim oldu. ABD'nin önderlik ettiği Batılı güçler, Soğuk Savaş'ı kazandıklarına ve dünyanın nasıl inşa edilmesi gerektiğine bağımsız olarak karar verme hakkına sahip olduklarına inandılar" diye ekledi.
Putin, Avrupa'da ve dünyada güvenlik ve refahın sağlanması için 'tek doğru plan' ilan edilen Batı planının aslında işe yaramadığının kısa sürede görüldüğünü de vurguladı.
'Avrupa-Atlantik güvenlik sistemi çöktü, Avrasya'da yenisini kurmalıyız'
Batı'nın bu tavrı nedeniyle Avrupa-Atlantik güvenlik sistemi çöktüğüne tanıklık ettiklerini kaydeden Putin, "Yeniden bir güvenlik sistemi kurmamız ve Avrasya'da yeni güvenlik çevrimi oluşturmamız gerekiyor" dedi.
Avrasya'nın kolektif güvenliğine yönelik ikili ve çok taraflı garantileri konuşmanın vaktinin geldiğini söyleyen Rusya Devlet Başkanı, bununla birlikte gelecekte dış güçlerin Avrasya bölgesindeki askeri varlığının kademeli olarak sona erdirilmesine yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti.
Putin, Rusya Dışişleri Bakanlığı'na yeni bir güvenlik sisteminin oluşturulmasına yönelik uluslararası anlaşmalar yapılmasına mümkün olduğu kadar katkı sunma talimatı vererek, Büyük Avrasya Ortaklığı'nın bu sistemin sosyo-ekonomik temelini oluşturabileceğini kaydetti.
'Avrupa'dan Ukrayna için eski top mermileri üretmesini isteyen ABD, yarının teknolojilerine yatırım yapıyor'
Batı'nın Ukrayna krizindeki tutumunu da eleştiren Putin, ABD'nin Avrupa'dan Ukrayna için eski top mermileri üretmesini talep ederken, kendisinin ise bundan yararlanarak hakimiyetini sağlamlaştırmak için en son teknolojilere yatırım yaptığını belirtti.
Putin, ABD'nin Avrupa'ya bu konudaki yaklaşımını şu sözlerle tanımladı:
"ABD, askeri teknolojilere ve yarının teknolojilerine, uzaya, modern insansız hava araçlarına, yeni fiziksel ilkelere dayanan saldırı sistemlerine yatırım yapıyor. Yani gelecekte silahlı mücadelenin doğasını ve dolayısıyla devletlerin askeri-politik potansiyelini ve dünyadaki konumlarını belirleyecek alanlarda. Avrupalılara verdikleri rol ise 'paraları bizim ihtiyaç duyduğumuz alanlara yatırın' şeklinde."
'Rusya'nın Avrupa'ya saldıracağına dair açıklamalar tamamen saçmalık'
Üst düzey Avrupalı siyasetçilerin yer aldığı Rusya karşıtı propaganda kampanyasının Rusya'nın Avrupa'ya saldırmayı planladığı yönündeki tuhaf düşüncelerle desteklendiğine dikkat çeken Putin, daha önce birçok kez ifade ettiğini gibi tüm bunların tamamen saçmalık olduğunu vurguladı.
'Ateşkes için Ukrayna ordusu yeni Rus bölgelerinden çekilmeli'
Ukrayna'yla ateşkes yapılması için Rusya'nın şartlarını sıralayan Devlet Başkanı Putin, Ukraynalı birliklerin Rusya'ya katılan yeni bölgelerin tamamından çekilmelerini ve Kiev'den NATO'ya üyelik planları bulunmadığını açıklamalarını talep etti.
Rusya lideri, ateşkes konusunda Kiev'e şu mesajı gönderdi:
"Müzakereler için Ukraynalı birliklerin Donetsk Halk Cumhuriyeti, Lugansk Halk Cumhuriyeti, Herson ve Zaporojye bölgelerinden tamamen çekilmesi gerekiyor. Dikkatinizi çekeyim, bu bölgelerin Ukrayna'ya katıldıkları anda mevcut olan idari sınırları dahilindeki tüm topraklarından çekilmeliler. Kiev, böyle bir kararı uygulamaya hazır olduklarını ve birliklerini bu bölgelerden fiilen çekmeye başlayacaklarını açıkladığında ve NATO'ya üyelik planlarından vazgeçtiklerini resmen bildirdiklerinde, bizim derhal, tam olarak o anda ateşkes uygulama ve müzakerelere başlama talimatı verilecek. Tekrar ediyorum, biz bunu derhal yapacağız."
'Teklifimiz çatışmayı dondurmayı değil, onu nihai olarak sonlandırmayı öngörüyor'
Putin, Rusya'nın yeni barış teklifinin çatışmanın dondurulmasını değil, tam ateşkes öngördüğünün altını çizdi.
Devlet Başkanı, "En önemli hususun altını çizeyim. Teklifimizin özü, Batı'nın istediği gibi geçici bir ateşkes veya ateşin askıya alınması değil. Onlar (Batı) kayıplarını gidermek, Kiev rejimini yeniden silahlandırmak ve yeni bir saldırıya hazırlamak istiyor. Tekrar ediyorum, burada (teklifimizde) söz konusu olan çatışmanın dondurulması değil, onun nihai olarak sonlandırılmasıdır" vurgusu yaptı.
'Kiev ve Batı teklifimizi reddederse barış şartları değişir'
Putin, Kiev ve Batı'nın Moskova'nın yeni barış teklifini reddetmesi halinde, Ukrayna için sahadaki durum daha da kötüye gideceği için önerilen şartların da değişeceği uyarısında bulundu.
Rus lider, "Eğer Kiev ve Batılı başkentlerde bulunanlar, önceden de olduğu gibi yine reddederlerse, en nihayetinde bu onların meselesi, akan kanın devam etmesi konusundaki sorumluluk da onlara ait olacak. Sahadaki, kesişme hattındaki gerçekliğin Kiev'in lehine olmayan bir yönde değişeceği aşikar ve müzakerelere başlama şartları da farklı olacak" dedi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın