ABD Dışişleri Sözcü: UNAMI'nin görev süresinin sonlandırılması için ortaklarımızla çalışıyoruz

14-05-2024
Etiketler ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Kiev Ukrayna ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel
A+ A-

Erbil (Rûdaw) -  ABD Dışişleri Bakanlığı Rûdaw'a yaptığı açıklamada, UNAMI'nin Irak'taki misyonunun sağlıklı ve sorumlu bir şekilde tamamlanmasını sağlamak için Irak hükümeti ve Güvenlik Konseyi ile birlikte çalıştıklarını söyledi.

Basın brifinginde Rûdaw'ın Washington  Temsilcisi Diyar Kurda'nın Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu’nun (UNAMI) görev süresinin tamamlanmasına ilişkin  sorusuna ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel şu yanıtı verdi:

"UNAMI sadece seçimler sırasında yardım sağlamakla kalmadı, aynı zamanda bölgesel diyaloğu kolaylaştırdı, insani yardımın uygun şekilde ulaştırılmasını sağladı. Ayrıca Iraklı mültecilerin gönüllü geri dönüşünü destekledi. Aynı zamanda Kuveyt mülklerinin ve ulusal arşivlerin iadesi ile tüm Kuveytli ve üçüncü ülke vatandaşlarının ülkelerine geri gönderilmesi veya iadesi konusunda ilerlemeyi ilerletecek bir mekanizma olarak da hizmet etti."

Irak hükümetinin UNAMI’nin görev süresinin sonlandırılmasına ilişkin yaptığı çağrıya ilişkin ise ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “UNAMI'nin misyonunu sağlıklı ve sorumlu bir şekilde tamamlamak için Irak hükümeti ve Güvenlik Konseyi ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz. Bu Irak halkının ihtiyaçlarını karşılamakla kalmayacak, aynı zamanda Irak ile Kuveyt arasında çözülmemiş sorunlara nihai çözüme doğru ilerlemeyi de sürdürecek” değerlendirmesinde bulundu.  

Geçtiğimiz hafta Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani’nin adına Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’e gönderilen mesajda UNAMI'nin ülkedeki misyonunun 31 Aralık 2025’ten itibaren tüm faaliyetlerine son verilmesi yönünde çağrıda bulundu.

UNAMI 2003 yılından bu yana Irak'ta görev yapıyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli