Mariupol halkı aylar sonra sığınaklardan çıktı

14-05-2022
Kamiz Şeddadi
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Ukrayna Rusya Mariupol
A+ A-

Haber Merkezi – Rus ordusu, Azovstal dışında Mariupol kentinin tamamının kontrolünü ele geçirdi. Aylardır yer altında sığınaklarda zor zamanlar geçiren siviller, şehirde kısmen sessizlik sağlandıktan sonra dışarıya çıkmaya başladı.

Savaşta ağır hasar gören Mariupol sokaklarında insanlar nadiren görülüyor. İsanlar sadece günlük ihtiyaçları için dışarı çıkıyor.

Rûdaw Rusya muhabiri Kamiz Şeddadi, yaklaşık üç aydır çatışmaların sürdüğü Azovstal demir fabrikası yakınında bir sığınakta saklanan Ukraynalı aileye ile görüştü.

Bu 12 yaşındaki Dasha için harika bir gün. Bombalardan korktuğu için yaklaşık üç ay bodrumdan çıkmaya cesaret edememişti. Dasha bugün ilk kez anne ve babası denize geldi ve bugün yeterince haşlanmış balık yiyeceği için çok mutlu.

Mariupollu Natalia, birkaç saatliğine olsa bile, üç aydır kabus yaşayan kızına bu olanları unutturmaya çalışıyor.

Natalia, kızının doğum gününde yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

"10 Mart'ta kızımın doğum günüydü. Biz sığınaktaydık.  Uçaklar evimizin önüne aniden füze fırlattı. Birden bire tüm kapı ve pencereler yıkıldı. O an insanın aklına sadece bir şey geliyor. Tanrım kızımı koru! Sadece bunu düşünüyordum. Kızım da bana şunu sordu; ‘Anne, yanlış bir şey mi yaptım? Neden doğum günümde bu felaket oluyor?'. Ben de ‘Hayır kızım senin bir suçun yok, kimsenin bir suçu yok’dedim.”

Daha önce nüfusu 500.000 civarında olan kentte şimdi sadece geçimini sağlamak için sokağa çıkan çok az insan var.

Eşi ve kızıyla doğum günü için dışarı çıkan Dasha'nın babası da, kasabanın kıyı olduğu denizde onun için patığı ağ ile balık tutuyor.

Anne Natalia, "En kötüsü de baktığınızda hiçbir şey bulamamanız. Bir kağıt kalem alıp kızıma bize bir şey olursa ulaşabileceği yakınlarımızın isim listesini verdim" diyor.

Dasha, evlerinin bir daha asla bombalanmayacağına ve hedeflerine ulaşabileceğine inanıyor. Ve hayalini şöyle anlatıyor:

"Tasarımcı olmayı umuyorum. Birilerinin dikip satabileceği kıyafetler üzerine güzel resimler yapmak istiyorum. Bodrumlarda çok resim yaptım.”

Dasha'nın babası mutlu gibi görünmek istese de, Azofstal fabrikasındaki her silah sesi veya top mermisi ile endişeleri artıyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli