Pentegon'un gizli belgeleriniz sızdıran isim yargıç önüne çıkacak

Haber Merkezi - ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) gizli belgelerinin ifşa olması ile ilgili soruşturmada şüpheli Jack Dougles Teixeira gözaltına alındı. Massachusetts eyaletinin Dighton kentindeki evinden zırhlı araca bindirilerek götürülen Teixeira bugün yargıç karşısına çıkacak.

Federal Soruşturma Bürosu (FBI), 21 yaşındaki Teixeira’nın evinde arama yapıldığını açıkladı.

FBI'dan yapılan açıklamada, “Ülkemizin ulusal güvenliğini riske atan ve ülkemizin güvenine ihanet edenlerden hesap sormaya kararlıyız” denildi.

BBC'ye göre, Teixeira’nın Massachusetts Ulusal Hava Muhafızları’nda görevli olduğu bildirildi.

Belgelerde neler var?

1 Mart’ta Discord uygulamasında paylaşılan belgelerde ABD’nin Ukrayna, Güney Kore ve Türkiye gibi müttefiklerine ait bilgiler yer alıyordu.

Güney Kore hakkındaki belgelerde, bu ülkenin Ukrayna savaşına daha fazla destek verme konusundaki iç tartışmaları ifşa olmuştu.

Bir diğer belge, Ukrayna’da hangi Batılı ülkenin kaç özel birliği olduğunu içeriyordu.

Rus paralı asker şirketi Wagner Türkiye'den silah satın almak istediği de belgelerde yer alıyordu.

Belgelerde ABD’nin, Birleşmiş Milletlr Genel Sekreteri Guterres'in Rusya'ya çok yumuşak davrandığını düşündüğü de ortaya çıkmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı Pentagon son yıllardaki en büyük veri sızıntısı ile karşı karşıya kalmıştı.  

Sızan belgelere göre 5 ülkenin Ukrayna topraklarında özel askeri kuvvetleri bulunuyor. O ülkeler arasında İngiltere 50 askerle başı çekiyor. Rusya'ya yaptırım kararına katılmayan Sırbistan'ın da Ukrayna'ya silah gönderdiği ya da göndermeyi taahhüt ettiği görülüyor.

23 Mart tarihli belgeye göre, bu ülkelerin başını 50 özel kuvvet askeriyle İngiltere çekiyor.

İngiltere'yi, 17 askerle Letonya, 15 askerle Fransa, 14 askerle Amerika Birleşik Devletleri ve bir askerle Hollanda izliyor.

Rusya'nın iddialarını doğrular nitelikte

Belgede yabancı güçlerin nerede konuşlandığı ya da ne görev üstlendiği bilgisi yer almıyor.

Ancak belegeler, Rusya'nın "Sadece Ukrayna'yla değil NATO ile savaşıyoruz" iddiasını doğrular nitelikte.

Bir başka belgede, 38 Avrupa ülkesinin, Ukrayna'nın askeri destek talebine verdiği yanıtlar yer alıyor. Grafik formundaki belgede hükümetlerin yardımları ya da yardım vaatleri 4 kategori altında toplanmıştı.

Sırbistan'la ilgili dikkat çeken ayrıntı

Belgelerde, askeri eğitim ve silah taahhüdünde bulunan, askeri eğitim veren ve/veya silah temin eden, ileride silah yardımı için siyasi irade ortaya koyan ülkeler tek tek sıralanıyor. Bu ülkeler arasında Sırbistan da var.

Rusya ile derin tarihi, ekonomik ve kültürel bağları olan Sırbistan Ukrayna-Rusya savaşında tarafsız kalmayı seçmişti.