VİDEO - İlçeye ilk kez telefon şebekesi ulaştı, halk tatlı dağıttı

Erbil (Rûdaw) - Afganistan'ın güneyindeki Helmand eyaletine bağlı Baghran ilçesi ilk kez telefon şebekesi sayesinde dünya ile bağlantı kurabilecek. Bölge halkı mobil istasyonunun faaliyete geçmesinin ardından bayram yaptı.

Afganistan'ın Pakistan sınırındaki uzak vilayeti olan Helmand’da cep telefonu şebekesi henüz yeni faaliyete geçti. Telekomünikasyon çalışanları, güvenlik ve savaş nedeniyle bugüne kadar bölgeye şebeke hizmeti verilemediğini söylüyor.

Baghran ilçesinde ikamet eden Abdul Gani, "İnsanlar mutlu, tatlılar ve sadaka dağıtılıyor. Bize şebekeyi kurduktan sonra daha fazla hizmet edeceklerine dair söz verdiler" dedi.

Helmand'ın kuzeyindeki ilçenin nüfusu yaklaşık 115 bin kişi. Yerel halk, artık diğer yerlerle iletişim sağlanacağı için çok mutlu.

Bölgede güvenlik görevlisi olan Abdul Hadi de, "Geçmişte kimse bunu yapmadı. Savaş nedeniyle durum kötüydü ve ana yolların çoğu kapalıydı. Mobil şebeke için kuleler kurulamadı ve kimse de buraya gelmeye cesaret edemedi" diye konuştu.

Mobil ağların olmaması geçmişte Taliban savaşçıları için de sorun yaratmıştı.

Baghran Kaymakamı Kureyşi Dindost, "İletişim çok önemli. Taliban savaşçılarının iletişim sorunları vardı ve halk da aynı sorunları yaşıyordu. Vatandaşlar hastaneye gittiklerinde veya seyahate çıktıklarında, dönünceye kadar aileleriyle hiç iletişim kurmuyorlardı" dedi.

Afganistan'da mobil ağlar 2002'de kuruldu. 2016'da ülkede cep telefonu kullananların sayısı 32 milyona ulaştı. Ancak Taliban'ın iktidara dönmesinin ardından bu sayının 27 milyona düştüğü belirtiliyor.