İngiltere ve Fransa'dan eski bakan yardımcısını idam eden İran'a tepki

14-01-2023
Etiketler Ali Rıza Ekberi İran İngiltere Fransa İdam Casusluk
A+ A-

Haber Merkez - İngiltere adına casusluk yapmak suçlamasıyla idam edilen eski Savunma Bakan Yardımcısı Ali Rıza Ekberi'nin cezasının infaz edilmesine Fransa ve İngiltere tepki gösterdi.

İran'da İngiltere adına casusluk yapmak suçlamasıyla idama mahkum edilen İran-İngiltere çifte vatandaşı eski Savunma Bakan Yardımcısı Ali Rıza Ekberi'nin cezasının infaz edilmesine tepkiler sürüyor.

İngiltere Başbakanı Sunak: Beni dehşete düşürdü

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, bugün İngiliz-İran vatandaşı Alireza Akbari'nin İran'da idam edilmesinin kendisini ‘dehşete’ düşürdüğünü açıkladı. İngiltere Dışişleri Bakanı Cleverly ise idamı kınayarak sessiz kalmayacaklarını aktardı.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak açıklamasında “İngiliz-İran vatandaşı Alireza Akbari'nin İran'da idam edilmesi beni dehşete düşürdü” ifadelerini kullandı.

"Sessiz kalmayacağız"

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly dün yaptığı açıklamada, “İran rejimi şüphe duymamalı. Alireza Akbari davasını yakından izliyoruz. İran, acımasız infaz tehdidini yerine getirmemeli” demişti.

Dışişleri Bakanı, bugün Akbari’nin idamı sonrasında olayı kınayarak İran’ın bir İngiliz vatandaşını idam ettiğini ve sesiz kalmayacaklarını kaydetti. 

Fransa İran Maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığına çağırdı

Fransa, İran'da İngiltere adına casusluk yapmak suçlamasıyla idama mahkum edilen İran-İngiltere çifte vatandaşı eski Savunma Bakan Yardımcısı Ali Rıza Ekberi'nin cezasının infaz edilmesi nedeniyle İran’ın Paris Büyükelçiliği Maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Fransa’nın Ekberi’nin idam edilmesini sert bir dille kınadığı aktarıldı.

İngiliz makamlarıyla dayanışma mesajına yer verilen açıklamada, Fransız makamlarının Ekberi’nin ailesine taziye dilekleri yer aldı.

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna’nın talebi üzerine, Paris'teki İran Büyükelçiliği Maslahatgüzarının bu sabah Bakanlığa çağrıldığı belirtilen açıklamada, "İran tarafından tekrarlanan uluslararası hukuk ihlalleri, özellikle de bu ülkede keyfi olarak alıkonulan yabancı ülke vatandaşlarına yönelik muamele cevapsız kalamaz." değerlendirmesinde bulundu.

Açıklamada, Fransa’nın idama karşı olduğu ve İran’ın bunu siyasi olarak kullanmasını kınadığı kaydedildi.

Ne olmuştu?

İngiltere adına casusluk yapmak suçlamasıyla idama mahkum edilen Eski Savunma Bakan Yardımcısı Ali Rıza Ekberi’nin idam edildiği duyuruldu.

Ekberi, bir süre önce İngiltere lehine casusluk yapmaktan tutuklanarak cezaevine konuldu. Bu süreçte aleyhinde dava açılarak "casusluk" suçlamasıyla yargılanan Ekberi, mahkeme tarafından ölüm cezasına çarptırılmıştı.

İran’daki üst mahkeme Ekberi’nin itirazını reddederek Ekberi hakkında verilen idam kararını onaylamıştı.

İran Yargı Erki'ne bağlı Mizan Haber Ajansı, Ekberi’nin bu sabah idam edildiğini duyurdu.

Öte yandan İstihbarat Bakanlığı, Ekberi'nin ülkenin hassas ve stratejik merkezlerinin bilgilerini "MI6" olarak bilinen İngiltere'nin Gizli İstihbarat Servisi'ne (SIS) aktardığının tespit edildiğini duyurmuştu.

Açıklamada, Ekberi, "İran'ın stratejik kurumları hakkında önemli bilgiler toplayan ve topladığı bilgileri birçok kez tamamen bilinçli şekilde İngiliz istihbaratına sunan Gizli İstihbarat Servisi'nin en önemli casuslarından biri" olarak nitelendirildi.

İran medyası, Akbari’nin İngiltere istihbarat teşkilatı için faaliyetlerde bulunduğunu belirterek 178 üst düzey İranlı görevli hakkında bilgi sağladığını ifade etti. Akbari’nin ayrıca 2020'de İran'ın en ünlü nükleer fizikçisi Mohsen Fakhrizadeh'nin öldürüldüğü suikastta rol oynadığı kaydedildi.

İran medyası Akbari’nin Avusturya, İspanya ve İngiltere’deki banka hesaplarını kullanarak MI6 gibi İngiltere istihbarat teşkilatlarından 1 milyon 805 bin Euro, 265 bin Pound ve 50 bin Dolar aldığını ifade etti.

Ali Rıza Ekberi, 1997-2005 arasında görev yapan eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi döneminde Savunma Bakan Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

Ailesiyle İngiltere’ye taşınan Ekberi, İngiltere yurttaşlığı alarak çifte vatandaşlığa geçmişti.

Eski bakan yardımcısı, 2019'da İran'a gittiği sırada yakalanmıştı. Ekberi, Tahran'ın 20 kilometre batısındaki Kerec'deki Recai Şar Hapishanesi'nde tutuluyordu.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli