Göçmen krizi: Belarus sınırında bir Polonyalı asker hayatını kaybetti

13-11-2021
Etiketler Belarus Polonya
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Polonya Ordusu Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, orduya mensup askerlerden birinin Belarus sınırında hayatını kaybettiği bildirildi.

Ordu kaynakları, olayın 'kazara' meydana geldiğini ve olayda herhangi bir tarafın sebep olmadığını duyurdu. 

Ne olmuştu?

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, 6 Temmuz’da Belarus’un AB ile Geri Kabul Anlaşması’nı askıya alma sürecini hatırlatarak, Rusya ve Belarus’a yönelik AB’nin “tutumu”ndan sonra artık savaştan kaçan insanları kendilerinin alamayacağını söylemişti.

2 ayda 10 kişi hayatını kaybetti

Polonya ve Belarus arasında sıkışan sığınmacılar soğuk hava koşulları ve yetersiz beslenme nedeniyle hayati risk altında bulunuyor.

Son 2 ayda, yaklaşık 10 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar’da tıbbi acil durum müdürü olan Crystal van Leeuwen, geçen hafta Guardian’a, göçmenlerin iddialarına ve uluslararası korumaya saygı duyulması için STK’lerin acilen güvenli bölgeye erişmeleri gerektiğini söylemişti.

Polonya resmi haber ajansının açıklamasına göre, sınırda yaklaşık 4 bin düzensiz göçmen bulunuyor.

Polonya, sınırlarını sıkı denetime almıştı

Belarus üzerinden Avrupa Birliği (AB) üyesi Polonya'ya girmek, oradan da diğer AB ülkelerine geçmek isteyen göçmenler, Belarus-Polonya sınırındaki bekleyişlerini bugün de sürdürdü.

Polonya'nın Kuznica sınır kapısı güvenlik gerekçesiyle kapatılırken, Polonya Bölgesel Savunma Kuvvetleri de sınırda nöbet tutuyor.

Polis ve asker sınır kapısına yaklaşık 4 kilometre mesafede kurduğu kontrol noktasında gazetecilerin ve aktivistlerin geçişlerine izin vermiyor.

Kontrol noktasında sınır bölgesine giden ve dönen bütün araçlar kontrol ediliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli