Ezidi Soykırımı Lahey’de

13-10-2015
Nasir Elî
Etiketler Ezidi Soykırım Şengal Lahey
A+ A-

Duhok (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Hükümeti, 49 sayfadan oluşan Şengal Soykırımı Raporu’nu Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’na resmen sundu.

 

Dosya, 25 Eylül’de Kürdistan Bölgesi Dışilişkiler Sorumlusu Felah Mustafa tarafından mahkemeye teslim edildi.

 

Rapor, Şengal’de (Sincar) IŞİD tarafından yapılan katliamın soykırım olarak kabul edilmesi için ABD’de bulunan Ezidi Kürtleri’nin Yezda Örgütü tarafından hazırlandı.

 

Özel belgelerin toplanması ve incelenmesinden sorumlu heyetin başkanı Hakim Eymen Mustafa, rapor hakkında Rûdaw’a şu bilgileri verdi:

 

“Yezda Örgütü tarafından hazırlanan rapor 49 sayfadan oluşuyor. Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin uzun çabaları sonucu Dışilişkiler Sorumlusu aracılığıyla Lahey’deki mahkemeye teslim edildi.”

 

IŞİD, 3 Ağustos 2014’te Musul’un Şengal ilçesine saldırarak yüzlerce Ezidi’yi katletti, binlercesini de kaçırdı.

 

İnceleme aşamasında

 

Örgütün saldırısı sonucu onbinlerce Ezidi, Kürdistan Bölgesi’nin diğer kentlerine sığındı.

 

Saldırının ardından Hükümet, Özel Belgeleri Toplama ve İncelenme Komisyonu’nu kurarak, Şengal dosyasının bu merci tarafından ele alınmasını sağladı.

 

Hakim Eymen Mustafa, dosyanın güvenilirliğinin Lahey’de inceleme aşamasında olduğunu, bu aşamadan sonra mahkemenin davayı resmen görüşmeye başlayacağını ifade etti.

 

Şengal Katliamı’nın soykırım suçu kabul edilmesi için ellerinde sağlam belgeler olduğunu söyleyen Mustafa, mahkemenin de bu yönde karar vereceğini düşündüğünü belirtti.

 

Dosyanın oluşturulmasında görev alan Yüzbaşı Felah Hasan da katliamın ilk gününden itibaren, bilgi edinilen her konuyla ilgili rapor tuttuklarını ve mahkemenin talep etmesi durumunda bunları sunmaya hazır olduklarını dile getirdi.

 

Bakanlığın verdiği bilgiler

 

Kürdistan Böglesi Şehit ve Enfal Bakanı Mahmud Hacı Salih, IŞİD’in saldırılarından dolayı 430 bin Ezidi Kürt’ün yerinden olduğunu açıklamıştı.

 

Kimliği tespit edilmiş 240 kişi dahil 500 Ezidi Kürt’ten haber alınamadığını söyleyen Şehit ve Enfal Bakanı, şöyle demişti:

 

“Şengal’e bağlı Koço köyünde katledilen 400 Ezidi erkeğin cesedinin bulunduğu toplu mezar bulundu. Göç sırasında günlerce aç, susuz kalan binlerce Ezidi’den 600 yaşlı ve çocuk hayatını kaybetti.”

 

Bakan, IŞİD saldırılarından dolayı sadece Şengal’de 30 bin kişinin yerinden olduğunu, bunların  yüzde 75’inin Şengal Dağı’na, yüzde 25’inin ise Duhok’a sığındığını kaydetmişti.

 

Şengal’de kaçırılan 5 bin kişiden 2 bininin kurtarıldığını söyleyen bakan, Kürdistan Böglesi’ne sığınan 200 bin Ezidi göçzede olduğunu ifade etmişti.

 

IŞİD mensupları, tarihi yüzlerce yıl öncesine dayanan Ezidiler’e ait 14 mabedi de bombalayarak yıkmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli