Hanoi'deki bir apartman bloğunda yangın çıktı: 30 ölü

Haber Merkezi - Vietnam'ın başkenti Hanoi'deki bir apartman bloğunda yangın çıktı. AFP yangında düzinelerce kişinin hayatını kaybettiğini belirtireken, Reuters yangında 30 kişinin hayatını kaybettiğini, 150 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Görgü tanıkları, yangının dün gece yarısından hemen önce, 10 katlı binanın motosikletlerle dolu olan park katında başladığını söyledi.

Resmi Vietnam Haber Ajansı, 100'den fazla kişinin kaçmayı başardığını veya kurtarıcılar tarafından binadan çıkarıldığını bildirdi.

Çevrimiçi bir devlet gazetesi olan Viettimes, ölenler arasında en az üç çocuğun bulunduğunu duyurdu.

Bloğun yakınında yaşayan Hoa adlı kişi "Çok sayıda yardım çığlığı duydum. Onlara pek yardımcı olamadık" dedi.

AFP'ye konuşan kadın, "Daire o kadar kapalı ki kaçış yolu yok, mağdurların dışarı çıkması imkansız" diye konuştu.

Yangın bu sabah söndürüldü

AFP fotoğrafçılarının gece boyunca olay yerinde çektiği fotoğraflarda, parmaklıklı balkonlardan alevlerin ve dumanın yükseldiği görülüyor.

Yangın bu sabah söndürüldü ancak itfaiyeciler, dar bir ara sokakta bulunan binaya erişmek için saatlerce çabaladı.

Kompleksin küçük balkonları demir parmaklıklarla çevriliydi; apartman bloğunun yalnızca tek bir çıkışı vardı ve dışarıda acil durum merdiveni yoktu.

Yetkililer, komplekste yaklaşık 150 kişinin yaşadığını söyledi.

Başka bir görgü tanığı Huong, küçük bir çocuğun alevlerden kaçmasına yardım etmek için yüksek bir kattan atıldığını söyledi.

Huong, "Koku geldiğinde uyumak üzereydim. Dışarı çıktım ve yangını gördüm. Duman her yerdeydi. Yüksek bir kattan atılan küçük bir çocuk vardı, insanlar onu çarşafla yakalamasına rağmen hayatta kalıp kalmadığını bilmiyorum" dedi.

Çok sayıda kişi aşağı atladı

Komşular çok sayıda kişinin bloktan atladığını bildirdi. Dao To Nga, "Burada orta yaşlı bir kadın terasıma atladı. Kolunu çarptı ve kırdı. Başka bir kişi de buraya atlayıp bacaklarını kırdı. Bir çocuk plastik bir sepete konuldu ve aşağıya indirildi" dedi.

Hayatta kalanlardan biri olan Nguyen Thi Minh Hong AFP'ye, ailesinin binanın arka tarafındaki yedinci kattaki dairelerinde yardım gelene kadar beş saat beklediğini söyledi.

34 yaşındaki Nguyen Thi Minh Hong, "Uyuyorduk ama aniden elektrikler kesildiği için kendimizi çok sıcak hissettik. Kocam kapıyı açtı ve insanların yardım için bağırdığını duyduk ve duman gördük" dedi.

Altı ve dokuz yaşlarındaki iki çocuğunun da aralarında bulunduğu aile, çatıya kaçmaya çalıştı ancak yangının etkisiyle evlerine geri dönmek zorunda kaldı.

Vietnam'da son yıllarda sıklıkla eğlence mekanlarında olmak üzere çok sayıda ölümcül yangın yaşandı.