ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya'dan ortak ‘ateşkes’ çağrısı

13-08-2024
Etiketler Gazze Almanya ABD İngiltere İtalya İran
A+ A-

Haber Merkezi - ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya, ortak bir yazılı açıklama yaparak, Orta Doğu'da gerilimin azaltılması ve Gazze'de bir an önce ateşkesin sağlanmasını istedi.

Orta Doğu'da tansiyonun düşmesine ve Gazze'de ateşkesin sağlanmasına tam destek verildiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Katar, Mısır ve ABD ateşkes anlaşmasına varıp rehineleri serbest bırakmaya çalışıyor. Başkan Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Katar Emiri Şeyh Temim'in, mümkün olan en kısa zamanda ateşkes anlaşmasının tamamlanması için müzakerelerin bu hafta yeniden başlamasına yönelik çağrısına destek veriyoruz ve kaybedecek daha fazla zaman kalmadığını vurguluyoruz. Tüm taraflar sorumluluklarını yerine getirmeli.

Daha fazla gecikmeye kesinlikle yer olmadığı konusunda hemfikiriz. Gerilimin tırmanmasını önlemek için tüm taraflarla birlikte çalışıyoruz ve gerilimleri azaltmak ve istikrara giden yolu bulmak için hiçbir çabadan kaçınmayacağız. Çatışmalar artık durmalı ve Hamas'ın elindeki tüm rehineler serbest bırakılmalıdır. Gazze halkının acil olarak yardımların herhangi bir engel olmadan girişine ve dağıtımına ihtiyacı var.”

"İsrail'in İran karşısında kendini savunmasını destekliyoruz"

Açıklamada, İsrail'in İran karşısında kendini savunmasına tüm desteğin devam edeceği aktarılarak, "İran'a İsrail'e yönelik askeri saldırı tehditlerine son vermesi çağrısında bulunuyoruz" değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, bu tür bir saldırının bölgesel güvenlik üzerinde ciddi sonuçlar doğuracağının altı çizildi.

Gazze'de ateşkes için çağrıda bulunan ABD yönetimi, geçen hafta İsrail'e 3,5 milyar dolarlık askeri yardıma onay vermiş, söz konusu adım ABD içinde ve uluslararası kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı.

İsrail ordusu 10 Ağustos'ta, Gazze kentindeki Derac Mahallesi'nde binlerce sivilin sığındığı Et-Tabiin Okulu'na Filistinliler sabah namazı için avluda toplandığı sırada hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, en az 100 Filistinli feci biçimde yaşamını yitirmişti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli