Bıçaklı saldırıya uğrayan Salman Rüşdi bir gözünü kaybedebilir

Haber Merkezi - ABD'nin New York eyaletindeki bir konferansta bıçaklanarak hastaneye kaldırılan "Şeytan Ayetleri" kitabının yazarı Salman Rüşdi'nin bir gözünü kaybedebileceği bildirildi.

New York Times'a yazılı açıklamada bulunan 75 yaşındaki Rüşdi'nin menajeri Andrew Wylie, Hint asıllı yazarın dün geç saatlerde ameliyattan çıktığı ancak hala solunum cihazına bağlı olduğu ve konuşamadığı bilgisini paylaştı.

Wylie, “Haberler iyi değil" diyerek yaptığı açıklamada, Salman Rüşdi'nin durumu hakkında "Muhtemelen bir gözünü kaybedecek. Kolundaki sinirler kopmuştu. Bıçak isabet eden karaciğeri de hasar görmüş" ifadelerine yer verdi.

Rüşdi'nin halen tedavi altında olduğu UPMC Hamot Surgery Center'ın önünden polisin ayrılmadığını ve geniş güvenlik önlemleri aldığı bildiriliyor.

Ne olmuştu?

Uzun süredir New York’ta yaşayan Salman Rüşdi, dün, Buffalo kentine yakın Chautauqua Enstitüsü'nde konferans vermek için kürsüye çıktığı esnada 24 yaşındaki Hadi Matar'ın bıçaklı saldırısına uğramıştı.

Biri boynundan olmak üzere 10'dan fazla bıçak darbesi alan Rüşdi, araçla yaklaşık 40 dakika mesafede bulunan UPMC Hamot Surgery Center Hastanesi'ne helikopterle kaldırılarak ameliyata alınmıştı.

Olay yerinde yakalanarak kelepçeli halde en yakın polis karakoluna götürülen Matar'ın New Jersey Fairview'deki evi dün akşam saatlerinde polis ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ekiplerince basılarak, saatlerce arama yapılmıştı.

1980'lerde yazdığı "Şeytan Ayetleri" kitabı gerekçe gösterilerek Rüşdi hakkında, o dönemin İran lideri Ayetullah Humeyni tarafından ölüm fetvası verilmişti.

Salman Rüşdi kimdir?

Hint asıllı Britanyalı yazar Salman Rüşdi 1947 yılında Hindistan Bombay’da doğdu. Romanlarının çoğunda Hindistan’ı konu aldı. Anlatım dilinde fantezi ve gerçekçiliği iç içe işledi.

Güntar Grass, Mikhail Bulgakov’dan etkilenen yazar, Booker ödülü ve daha bir çok ödülün sahibidir., Urduca ve İngilizce konuşabilen Rüşdi, müslüman bir ailede dünyaya geldi. 1964 yılında Pakistan’a göç etti.

Rüşdi, Cambridge’de tarih eğitimi aldı. Fantastik bilim kurgu denemesi olan ilk romanı “Grimus” eleştirmenlerin dikkatini çekti. "Gece yarısı Çocukları" romanı ile bir çok ödülün sahibi oldu ve dünya çapında ün kazandı.

Hindistan tarihini ve politikasını eleştiren bu romanı Hindistan’da yasaklandı ardından Pakistan’da yasaklanarak aynı akıbete uğradı.

“Şeytan Ayetleri” isimli kitabında “İslam’a hakeret ettiği” iddiasıyla Hindistan ve Güney Afrika’da yasaklandı. Rüşdi’ye, 2008'de Kraliçe II. Elizabeth tarafından şövalyelik unvanı verilmişti.