Efrinli aile sanatıyla Danimarkalıların ilgi odağı oluyor

13-07-2024
Hemin Abdullah
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Efrin Danimarka Müzisyen Sanatçı
A+ A-

Diaspora (Rûdaw) - Sanatçı Melek Muhtar'ın Danimarka'daki evine gittiğiniz vakit sanat dünyasına girdiğinizi hissediyorsunuz. Efrinli sanatçı tablolarını yaparken aynı anda birbirinden güzel şarkılar söylüyor. Eşi ve oğlu da ona  eşlik ediyor.

Danimarka’da yaşayan Melek Muhtar kendisi hakkında şunları söylüyor:

“Ben Melek Muhtar, Efrinliyim. 10 yıldır Danimarka’da yaşıyorum. Daha önce çok sayıda sergi açtım. İlk sergimi yine Danimarka’da açtım. Daha sonra Almanya’nın farklı şehirlerinde Stuttgart’ta Hamburg’ta ve diğer kentlerde, Fransa’daki Strazburg müzesinde sergi açtım. Bundan önce de Kürdistan’da Süleymaniye’ye gittim. Orada da sergi açtım.”

Melek’in en çok karşılaştığı sorulardan bir tanesi tablolarına neden gri rengin hakim olduğu?

Kürt sanatçı bu konuda şunları söylüyor:

“Bazen soruyorlar ‘neden tablolarında genelde gri rengini kullanıyorsun’ diye. Yaşadığım hayatın yansımasını tablolarımda görüyorum. Danimarka’da yaşıyorum bütün renkler burada gri. Burada renklerim gri, her şey donmuş ve hatta ağaçları bile siyah görüyorum. Bu yüzden buradaki havanın resimlerimin renkleri üzerinde çok etkisi var. Çoğu resmimde gri ve siyah kullanıyorum ruhuma, müziğe ve notlarıma hitap ediyor.”

Sanatçı Arapça “Melek Muhtar’ın Kainatı(Dünyası)” anlamına gelen yeni proje üzerine çalıştığını belirtiyor ve ekliyor:

“Uzun zamandır yeni bir proje üzerinde çalışıyorum. Çalışmama ‘Melek Muhtar’ın Kainatı’ adını verdim. Kendi iç dünyamı tablolar üzerine çiziyorum. Bu benim başladığım yeni bir proje ve üzerinde çalıyorum. Bu projemin sonucu ve akıbeti ne olacak bilemiyorum.”

Melek Muhtar tablolarını çizerken nasıl bir ruh halinde olduğundan ise şöyle bahsediyor:

“Çoğu zaman tablolarımın başındayken bana bize anlat diyorlar.Sanatçılar paleti eline aldığında ne yapacağını bilmiyor. Ama elindeki fırça, renkler onu başka bir aleme götürüyor. İnsan başka aleme gittiğinde fırçasıyla renkleriyle ve tablolarıyla böyle eserleri ortaya çıkarıyor, benim iç dünyam ortaya çıkıyor.Ben bunlara kainatım diyorum.”

Melek, resimlerini yağlı ve sulu kullanmayı seviyor ancak akrilik kullanmayı tercih ediyor:

“Resimlerimde yağ ve su kullanmayı seviyorum. Yağlı boya kullandım, sulu boya kullandım. Şu anda akrilik boya kullanıyorum. Akrilik zor ama yağlı boya ile çalışmayı çok sevdim. Tablolara zarar vermiyor.”

Melek Muhtar’ın eşi Welid Hamoto da müzisyen. 25 yıldır evli olan çift Danimarka’da sanattan bir dünya yaratmış.

Welid Hamoto yaşamı ve ailesi hakkında şunları söylüyor:

“25 yıldır Melek ile beraberiz ve birbirimize destek oluyoruz. O da müzik kariyerimde bana destek oluyor. Melek'in sergilerini açmasına destek ve yardımcı oluyorum. Birlikte mutluyuz. Ali Şer adında bir çocuğumuz var. Ona da müzik öğrettik ve artık akademik olarak müzisyen. Onun ruhu bizimkine yakın. Bu evde hepimiz aynı ruhu taşıyoruz. Müzikle uğraşıyorum. Balaban çalıyorum, Ali Şer de tambur çalıyor. Melek de şarkı söylüyor.Evde zamanımızı müzikle geçiriyoruz.”

Melek Muhtar- Welid Hamoto çiftinin tek çocukları Ali Şêr de bir müzisyen. Sanatla büyüyen Alişêr evdeki yaşamına ilişkin şunları belirtiyor:

“Doğduğum günden bu yana müzikle büyüdüm. Annem ve babam beni maddi ve manevi olarak çok desteklediler. Akademik olarak müziği öğrenmem konusunda hep arkamdaydılar. Annem ve babamın benim üzerimde çok etkisi var. Eve geldiğimizde her şeyi bir kenara bırakıp şarkı söylüyoruz. Yeni bir şarkı çalıştığımızda beraber etüt yapıyoruz. Hazırlık yapıp beraber çalıyoruz.Eve geldiğimizde her şeyi unutuyoruz müzik çalıyoruz ve güzel bir atmosfer yaratıyoruz.”

 

 

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli