OECD: Almanya’nın göçmen politikalarında gelişme var

Haber Merkezi – Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) tarafından yapılan bir araştırma, Almanya'da göçmenlerin eğitim ve istihdam olanakları için yapılan yatırımların meyve vermeye başladığını ama mevcut sorunların eğitim seviyesi düşük göçmenler için sürdüğünü ortaya koydu.

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) tarafından hazırlanan ve 3 Temmuz tarihinde yayınlanan raporda, Almanya’da göçmenlerin eğitim ve istihdam imkânları için yapılan yatırımların sonuçları incelendi. Son yıllarda göçmenlerin uyumu için “önemli ölçüde” yatırım yapıldığı ve “bu çabaların meyve verdiği” ifade edilen raporda, özellikle 2022 yılı itibarıyla dil öğrenimi için yapılan teşviklerin sonuçlarını göstermeye başladığı vurgulandı.

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) Almanya’da göçmenlerin eğitim ve istihdam imkânları için yapılan yatırımların sonuçlarını yayımladı.

Almanya’daki göçmenlerin dil becerilerinin diğer birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesine kıyasla daha yüksek seviyede olduğunu tespit eden rapora göre, beş yıldır Almanya’da ikamet eden ve ilk geldiğinde orta düzeyde dil seviyesine sahip olan göçmenlerin 5’te 4’ünden fazlası Almancayı akıcı bir şekilde konuşabiliyor. Almanya’ya gelen göçmenlerin istihdam oranı ise, yüzde 70. Bu oran, raporda incelenen diğer AB ülkelerinin oranlarına kıyasla daha yüksek. Araştırma, OECD üyesi 38 ülkeden 15’ini kapsamakta.

OECD: “Düşük vasıflı işçilere verilen destek artmalı”

OECD röportörlerine göre, iyileştirilmesi gereken alanların en başında eğitim seviyesi daha düşük göçmenlerin eğitimi ve istihdamı geliyor.

Almanya’daki göçmenlerin yaklaşık 6’da 1’inin en fazla ilkokul eğitimini tamamladığı belirtilen raporda, bu grubun özellikle zorluklar yaşadığı ve yalnızca yarısının çalışan nüfusa dahil olduğu kaydedildi. Ayrıca daha az eğitim almış göçmenlerin yalnızca 4’te 1’inin beş yıllık bir ikamet sürecinden sonra ileri düzeyde Almanca konuştuğuna dikkat çekildi.

OECD raporunda, daha az eğitim almış göçmenlerin eğitimi konusunda Almanya’nın diğer OECD ülkelerine kıyasla geride kaldığı eleştirisine de yer verildi. Göçmenler arasında düşük eğitim seviyesine sahip olanların oranı, Almanya’ya kıyasla daha yüksek. Ukrayna’dan göç, henüz OECD istatistiklerine yansımamasına rağmen, son zamanlarda çoğunlukla küçük çocuklu Ukraynalı göçmen kadınların eğitimi ve istihdam edilmesiyle ilgili de eyleme geçilmesi gerektiği vurgulandı.

OECD’ye göre, göçmen kökenli ailelerin Almanya’da doğan çocuklarının okulda gösterdikleri başarı, birçok AB ülkesinin çok daha üstünde bulunuyor. Okul çağındayken Almanya’ya gelen ve burada okula başlayan çocuklar ise ortalamanın altında performans gösteriyor.

OECD, Almanya’nın iyileştirmesi gereken alanlar arasında ayrımcılık konusuna da yer verdi. Almanya’ya AB dışındaki ülkelerden gelen göçmenlerin 5’te 1’inin ayrımcılığa maruz kaldığı ifade edilen rapora göre, yoksulluk içinde yaşayan göçmenlerin oranı Almanya’da diğer AB ülkelerinin çoğuna göre daha düşük.

Almanya’ya göç edenler arasında yükseköğrenim görmüşlerin oranı ise 4’te 1 civarında. Raporda bu oranın, son on yıldaki yükselişe rağmen hâlâ düşük olduğuna işaret edildi.

Somut verilerin gösterdiği üzere Almanya, Amerika Birleşik Devleti’nden sonra en büyük ikinci göçmen nüfusuna sahip OECD ülkesi konumunda. 2023 yılı itibarıyla Almanya’da 13 milyon 900 bin civarı göçmen yaşadığı kaydedildi. Ayrıca, son 2 yılda savaştan kaçan Ukraynalı mültecilerin yoğun olarak gittiği Avrupa ülkelerinin başında Almanya yer alıyor.