İSVEÇ - Başsavcı hakkında skandal iddia: Kürt Tilkisi'ne bilgi sızdırmakla suçlanıyor

13-06-2024
Etiketler Rewa Mecid Kürt Tilkisi İsveç Oraganize suç örgütü
A+ A-

Haber Merkezi - İsveçli bir savcı, mahkeme bilgilerini Kürt bir isimin liderliğindeki Foxtrot çete grubuna sızdırdığı suçlamasıyla soruşturuluyor. İsveç medyasına göre savcı bir Kürt ve İsveç Sosyal Demokrat Parti'nin eski bir üyesi.

İsveç medyasında “Foxtrot" çete grubunun “Kürt Tilkisi” olarak nam salan Rewa Mecid isimli lideri Süleymaniye'de bir süre saklandıktan sonra 6 Ekim 2023’te Rojhılat’a (Doğu Kürdistan) geçerken sınırda tutuklanmıştı.

Rewa Mecid’in uyuşturucu madde ticareti, silahla tehdit, öldürme, reşit olmayan gençleri kendi amaçları için kullanma gibi çok sayıda suç dosyası bulunuyor. İsveç’in önde gelen STV TV’ye konuşan Rewa Mecid’in babası oğlunun İran’da bir cezaevinde tutulduğunu söylemişti.

İsveç’te yayın yapan haber sitesi Samnit, soruşturma raporunda Kürt savcıya yöneltilen suçlamaların ayrıntılarını paylaştı.

İsveç Sosyal Demokrat Parti’de bir süre siyaset ile uğraşan ve partinin bir dönem Gençlik Birliği Genel Sekreterliği görevinde bulunan 33 yaşındaki savcı R.O, gizli mahkeme bilgilerini daha önce Rewa Mecid'in (Kürt tilkisi) yakın arkadaşı olarak kabul edilen İsmail Abdo'ya sızdırmakla suçlanıyor. R.O'nun kendisi de Kürt ve İsmail Abdo'nun akrabası.

'Kürt Tilki'si ile bağlantılı akrabasına bilgi sızdırdı'

Özel Daire Başsavcısı Lars Moran, Samnit'e R.O'nun akrabaları için mahkemenin özel bilgilerini çaldığını doğruladı.

Mahkemeye sunulan şikâyete göre, Temmuz 2023'te işlenen iki gizlilik ihlalinden bahsediliyor.

Savcının geçen yılın Temmuz ayındaki bir vakada, silah suçundan şüphelenilen kişinin bilgilerinin yer aldığı bir bilgisayar ekranının fotoğrafını çektiği söyleniyor. Şüphelere göre bu fotoğrafı başka birine iletildi. O gece Farsh mahallesinde meydana gelen kundakçılık olayıyla ilgili.

Olay sırasında orada bulunan ve elinde Glock 9 tabancası taşıyan 18 yaşındaki Muhammed İsmail, silah bulundurmaktan tutuklandı. Ancak kundaklanma olayı ile ilgili hakkında işlem yapılmadı. Foxtrot suç çetesi çevresinin tanınmış isimlerinden Muhammed İsmail, siyasetçi Fredrik Andersson'u meslektaşı Frozanda Sakhetilyan ile birlikte öldürmekle suçlanıyor. R.O iş bilgisayarının ve COBRA olarak bilinen merkezi ceza davası yönetim sisteminin ekran görüntülerini adığı ve daha sonra fotoğrafı yakın bir akrabasına gönderdiği, kısa mesajla "İsmail'i tutukladım" yazdığı ve bir gülümseme emojisi koyduğu belirtiliyor.

İkinci dava, 2022'de bir soruşturmanın başında kendisinin bulunduğu Stockholm'ün güneyinde işlenen bir cinayetle ilgili. Cinayetle ilgili olarak çete bağlantıları olan bir genci gözaltına aldı ancak daha bu şahıs sonra beraat etti. Bu sefer R.O başka bir akrabasına, Stockholm'ün Alby semtinde genç bir adamın öldürüldüğünü bildiren veya onaylayan bir kısa mesaj gönderiyor. Daha sonra cinayet, ölen kişi ve yakınlarıyla ilgili ayrıntıları açıklıyor.

Savcının çok sayıda kısa paylaşımlarda cinayet soruşturmasına ilişkin gizli bilgileri sızdırdığı iddia edildi. Cinayetin nasıl işlendiği, kimin öldürüldüğü, katilin kurşunlarıyla nasıl vurulduğu ayrıntılarıyla anlatıldı.

Suçlamaları reddetti

Savcı olaya ilişkin açıklamamaları doğru olduğunu kabul ediyor ama suç işlediğini reddediyor. Suçlu bulunması halinde Kürt savcının suçu hafif sayılmayacak ve iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Ancak başsavcı bu kadar ağır bir cezanın verilmesi gerektiğine inanmıyor. Savcı Samnit'e mali cezalar verilebileceğini söyledi.

Habere göre R.O "Amacının yalnızca cinayetin koşulları hakkındaki görüşünü akrabalarına iletmek olduğunu iddia ediyor".

R.O isimli savcının, soruşturmayla ilgili bilgileri sürekli olarak yakınlarına sızdırıyor, bu da oldukça hassas bir konu olduğu belirtiliyor. Çünkü R.O, Shalk olarak da bilinen kuzeni İsmail Abdo bir zamanlar Foxtrot'un lideri Kürt Tilkisi olarak da bilinen Rawa Macidi'nin en yakın ortağıydı. 

İsveç hükümetinin Orta Doğu'daki suç imparatorluklarını yönetenleri suç çetelerinin üyelerini yakalamaya yönelik tüm çabaları başarısız oldu. Abdo ve Rawa Mecid şiddetli bir çatışma içindeydi ve İsveç'te cinayetle ve cinayete teşebbüsle suçlanıyordu.

Kanıt: Savcının konuşmaları

Aleyhindeki deliller arasında bilgi sızdırdığı kişiyle yaptığı sohbetlerden alıntılar da yer alıyor. Bu bilgi ele geçirilen telefonlarda bulundu.

İddialara göre, savcılık görevi sırasında edindiği bilgileri doğrudan İsmail Abdo'yla ama, akrabalarıyla paylaşmış olmalı.

Savcıların şüphelendiği suçları soruşturan Özel Savcılık Dairesi, onu iki kez gizliliğin ihlali suçundan kovuşturmayı seçti. İddianameye göre bu suçlar nitelikli suçlar arasında sayılmıyor.

Duruşma öncesinde savcı, bölge mahkemesinden, mahkumiyet halinde kendisinin görevden alınıp alınmayacağına Eyalet Sorumluluk Kurulu'nun karar vermesi gerekip gerekmediğine karar vermesini istiyor.

İddianameyle ilgili bilgiler savcılık bünyesinde şaşkınlığa neden oldu. Gün içerisinde tüm  meslektaşlarına bilgi verildi.

Savcı, İsmail Abdo'yla akrabalığının fark edilmesi üzerine operasyonel olmadığı değerlendirilen bir göreve atandı. Expressen'in verdiği bilgiye göre Pazartesi günü savcılıktaki iş yerinde görülmesi gerekiyordu.

 "Polisi gördüğümde kendimi asla güvende hissetmiyorum" 

R.O isimli Kürt savcı eskiden İsveç  Sosyal Demokrat Parti üyesi bir politikacıydı. Daha sonra 2015 göçmen krizi sırasında kiracılar derneğinde çalışan Kürt Sosyal Demokrat siyasetçi, göçmenlere yardım etmek için Yunanistan'ın Midilli adasına gittiğinde dikkatleri üzerine çekti.

LO dergisine verdiği röportajda R.O "Polisi gördüğümde kendimi asla güvende hissetmiyorum" demişti.

R.O hakkında daha önce bilgisayar veri görüntülemeyi ihlal ettiği gerekçesiyle soruşturma açılmıştı. Ancak henüz mahkemeye çıkarılmadı ve savcı şu anda onun hakkında iki ayrı mahremiyet ihlali suçlamasıyla dava açmaya hazırlanıyor.

Habere göre; R.O’nun görev yeri değiştirildi ancak savcılık görevi devam ediyor.

Rawa Mecid kimdir?

Rewa Mecid veya diğer adıyla "Kürt Tilkisi" ülkede cinayet planları ve özellikle ciddi uyuşturucu suçları nedeniyle uluslararası alanda aranıyor.

İsveç medyası, Rewa Mecid’in lideri olduğu grup ile başka bir Yunan vatandaşının liderliğini yaptığı uyuşturucu ağı arasındaki çatışmalar nedeniyle ülkedeki şiddet dalgasının yayıldığını belirtiyor.

Sadece geçen ay bu çatışmalarda çoğu sivil 12 kişi hayatını kaybetti.

Mecid’in 2018 yılında İsveç'ten ayrılarak Kürdistan Bölgesi’ne geldiği ve eylemleri ile uyuşturucu ticaretini buradan yaptığı öne sürülüyor.

Ayrıca Türk medyasında daha önce çıkan haberlere göre, Mecid Türkiye'ye geçerek Bodrum'da 350 bin avroya eşdeğer bir ev satın alarak vatandaşlık almıştı.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli