ABD 300 şirketi daha yaptırım kapsamına aldı, aralarında Türkiye’den şirketler de var

13-06-2024
Etiketler ABD Hazine Bakanlığı Yaptırım Şiirket Rusya Türkiye
A+ A-

Haber Merkezi – ABD Rusya'ya yönelik uyguladığı yaptırımların kapsamını genişletti ve 300'den fazla kişi ve kurumu daha yaptırım kapsamına aldı. Kapsamda Türkiye'de bulunan şirketler de yer alıyor.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre açıklanan yeni yaptırımlarda, özellikle Çin’de bulunan ve Moskova’ya yarı iletken sattığı belirtilen şirketler hedef alındı.

ABD Maliye Bakanlığı yaptırımlarla ilgili yaptığı açıklamada, Rusya’nın “mali sisteminin mimarisinin” hedef alındığı belirtildi.

Bakanlık, zaten yaptırım uygulanan bir Rus altın üreticisi için altın aklayan, Rusya'nın insansız hava aracı üretimini destekleyen ve Moskova’nın kimyasal ve biyolojik silah programı için malzeme gibi hassas ve kritik maddeleri tedarik eden çok sayıda uluslararası şebekenin hedef alındığına dikkat çekti.

ABD Maliye Bakanı Jennet Yellen, yeni adımların, Rusya’nın üçüncü ülkelerden aldığı kritik malzemeler dahil uluslararası materyal ve ekipman için geri kalan yöntemlerini hedef aldığını söyledi; mali kurumların “Rusya’nın savaş ekonomisiyle iş yapmasına yönelik riskleri” arttırdıklarını vurguladı.

Maliye Bakanlığı, Ukrayna işgali sebebiyle uzun süredir yaptırımlarla hedef alınan “Rusya’nın askeri endüstriyel sektörü” tanımını da genişletti. Bu karar, Rusya ile iş yapan şirket ve kurumlar için dolaylı yaptırım riskini artırıyor.

Paravan şirketler aracılığıyla yaptırımların delinmesi engelleniuyor

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Başkan Joe Biden’la G7 zirvesi için İtalya’ya giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Jake Sullivan, genişletilen tanımın, paravan şirketler aracılığıyla yaptırımların delinmesini engellemek amacıyla yeni adımları kapsadığına özellikle dikkat çekti.

Türkiye’den bazı şirketlerin de adı geçiyor

Maliye Bakanlığı’nın açıklamasında, “Rusya’nın savaş makinesini beslemek ve Ukrayna’daki savaşı sürdürmek amacıyla kompleks birtakım tedarik zincirlerini kullandığına” ve benzer şebekelerin yaptırımların delinmesine teşebbüs ettiğine dikkat çekildi.

Bu gibi şebekelerin hedef alındığı belirtilen yeni yaptırımlarda Rusya, Belarus, Virgin Adaları, Bulgaristan, Kazakistan, Kırgızistan, Çin, Güney Afrika, Sırbistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye’den 90’dan fazla kişi ve kurumun yaptırım listesine alındığı belirtildi.

ABD Maliye Bakanlığı’ndan yapılan kapsamlı ve ayrıntılı açıklamaya bakıldığında, Rusya’nın savunma sanayiine malzeme tedarik ettiği belirtilen ve merkezi Türkiye’de bulunan en az sekiz şirketin adı geçiyor.

Bu firmalar, SSGCTM CNC, Minyon Kesici, Gepa, Kamilhan Lojistik, CPS Proses, RMB Yapı, Taksan Makina, Dener İthalat olarak sıralandı.

Rusya’nın LNG projeleri de hedef alındı

ABD’nin açıkladığı yeni yaptırımlar, Rusya’nın gelecekte hayata geçirmeyi planladığı üç farklı sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) projesini de hedef alıyor. Maliye Bakanlığı’nın açıklamasında bu projeler, Obsky LNG, Arctic LNG 1, and Arctic LNG 3 projeleri olarak sıralandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli