FBI - Sanık: Ömer Metin / Silah: AR-15

13-06-2016
Rûdaw
Etiketler FBI Ömer Metin Silah AR-15 Orlando ABD
A+ A-

Haber Merkezi - Orlando saldırganının bugüne dek üç kez FBI tarafından sorgulanmış olmasına rağmen saldırıyı gerçekleştirdiği silahı yasal şekilde aldığı ortaya çıktı.

 

ABD tarihinin en kanlısı saldırısının üzerinden henüz 24 saat geçmeden, saldırının detayları netleşti.

 

Buna göre, Orlando saldırganı 29 yaşındaki Afgan asıllı ABD vatandaşı Ömer Metin, kullandığı “AR-15” tipi tüfeği ve “Glock” marka silahı yakın zaman önce yasal olarak satın aldı.

 

Ancak bugüne dek ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından üç kez sorgulanan Metin’in yasal olarak silah almasına izin verilmesi tartışmaları beraberinde getirdi.

 

Satın alınması en kolay silah

 

ABD İç Güvenlik Bakan Yardımcısı John Cohen ise, FBI’ın izleme listesinde olmanın silah almaya engel olmadığı kaydetti.

 

Öte yandan saldırıda kullanılan AR-15’in Florida eyaletinde satın alınması en kolay silah olduğu belirtildi.

 

Mother Jones dergisinin haberine göre, ABD’de 2011 yılından bu yana gerçekleştirilen en az 10 saldırıda AR-15 kullanıldı.

 

Son olarak Kaliforniya’nın San Bernardino kentinde 14 kişinin öldüğü, 21 kişinin de yaralandığı saldırı AR-15’le gerçekleştirilmişti.

 

New York Times’a konuşan ABD’li bir silah satıcısı, AR-15 silahını “modaya uygun” olarak nitelerken, bu tüfeğin gençler arasında “popüler” olduğunu belirtti.

 

Obama uyarmıştı

 

Bu durum gözlerin bir kez daha ABD Başkanı Barack Obama’ya çevrilmesine neden oldu.

 

Zira Obama, birçok kez görev süresi sona ermeden ülkedeki bireysel silahlanma yasasını değiştirmek istediğini dile getirdi.

 

Obama, saldırının ardından yaptığı açıklamada da bu olayın “bir insanın okuldaki çocukları, bir kiliseyi, bir sinemayı ya da bir gece kulübünü vurmak isteyen birinin eline silah almasının ne kadar kolay olduğunu hatırlatmasını” istemişti.

 

Ancak Obama’nın geçmişte yaptığı ve silah alacak kişilerin geçmişlerinin detaylı şekilde incelenmesini içeren çağrılar bugüne kadar hiçbir değişiklik getiremedi.

 

ABD’nin Florida eyaletinin Orlando kentinde bir gece kulübüne dün düzenlenen baskında 50 kişi öldü, 53 kişi de yaralandı.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli