Rusya tahıl anlaşmasını 2 ay daha uzattı

13-03-2023
Rûdaw
Etiketler Rusya Tahıl anlaşması Tahıl koridoru Ukrayna BM
A+ A-

Haber Merkezi  - Rusya, bugün Birleşmiş Milletler (BM) ile yaptığı görüşmelerin ardından Ukrayna ile imzaladığı tahıl ihracatı anlaşmasını 60 gün daha uzatmayı kabul etti.

Moskova, anlaşmayı yenilenmeden önce; Rusya'nın ihracatına yönelik paralel bir anlaşmada "somut ilerleme" görmek istediğini kaydetti.

Türkiye’nin arabulucu olduğu tahıl ihracatı anlaşması, Rusya'nın geçen yıl Ukrayna'yı işgal etmesiyle tetiklenen küresel gıda krizinin hafifletilmesine yardımcı oldu. Ukrayna'nın Karadeniz limanları, Temmuz ayında imzalanan ve kritik tahıl tedariki geçişine izin veren anlaşmaya kadar savaş gemileri tarafından bloke ediliyordu.

Birleşmiş Milletler'e göre, Karadeniz Tahıl Girişimi kapsamında şimdiye kadar 24,1 milyon tondan fazla tahıl ihraç edildi.

İlk olarak 120 gün süreyle imzalanan anlaşma Kasım ayında bir kez uzatılmıştı.

Kremlin son olarak, Rusya'nın ihracatıyla ilgili ikiz anlaşmaya uyulmadığını iddia ederek yeni bir uzatmayı kabul edip etmeyeceği konusunda farklı sinyaller veriyordu.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Vershinin, Cenevre'deki Palais des Nations BM karargahında üst düzey BM yetkilileriyle görüşmeleri tamamladıktan sonra, Moskova'nın paketin bu ikinci kısmının desteklenmesine ilişkin sözleri değil, eylemleri görmek istediğini söyledi.

Cenevre'deki Rus misyonu tarafından yayınlanan bildiride, "Rus tarafı ... 18 Mart'ta ikinci dönemi sona erdikten sonra 'Karadeniz Girişimi'nin yeniden (60  gün) uzatılmasına itiraz etmiyor. Bundan sonraki duruşumuz, tarım ihracatımızın normalleşmesi konusunda sözde değil fiilen somut ilerleme kaydedilmesine bağlı olacaktır” denildi.

BM verilerine göre, anlaşma kapsamında sevk edilen tahılın yarısı mısır ve dörtte birinden fazlası da buğday içeriyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli