Belarus’tan yeni karar; Irak, Suriye ve Yemen vatandaşları alınmayacak

12-11-2021
Etiketler Belarus Türkiye Irak Suriye Göçmen Kürt
A+ A-

Haber Merkezi – Belarus hava yolu şirketi Belavia, Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarının Türkiye’den Belarus’a taşınmayacağını açıkladı.

Belavia’dan yapılan yazılı açıklamada, Türk hükümetinin aldığı karar uyarınca bugünden itibaren Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarının Türkiye’den Belarus’a taşınmayacağı belirtildi.

Açıklamada, karardan etkilenen biletli yolculara ücret iadesi yapılacağı kaydedildi.

Belarus, insanları turist vizesiyle çekip Avrupa Birliği'nin (AB) doğu sınırlarında göçmen krizi çıkartmak için bu yolculukları kolaylaştırdığı suçlamalarını reddediyor.

Türk Hava Yolları (THY) da daha önce "Belarus seferlerinde yasa dışı göçmen taşıdığı" iddialarını reddetmişti.

Türkiye’den Belarus bileti alamayacaklar

Öte yandan Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de Belarus'a gitmek isteyen Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarına uçak bilet satılmayacağı açıkladı.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, kararın "ikinci bir emre kadar yürürlükte kalacağını" duyurdu.

Açıklamada, “Avrupa Birliği ve Belarus arasında yaşanan yasadışı sınır geçişleri sorununa bağlı olarak Ülkemiz havaalanlarından Belarus'a seyahat etmek isteyen Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarına bilet satışı yapılmaması ve uçağa alınmamaları kararlaştırılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Sınırlar sıkı denetime alındı

Belarus üzerinden Avrupa Birliği (AB) üyesi Polonya'ya girmek, oradan da diğer AB ülkelerine geçmek isteyen göçmenler, Belarus-Polonya sınırındaki bekleyişlerini bugün de sürdürdü.

Polonya'nın Kuznica sınır kapısı güvenlik gerekçesiyle kapatılırken, Polonya Bölgesel Savunma Kuvvetleri de sınırda nöbet tutuyor.

Polis ve asker sınır kapısına yaklaşık 4 kilometre mesafede kurduğu kontrol noktasında gazetecilerin ve aktivistlerin geçişlerine izin vermiyor.

Kontrol noktasında sınır bölgesine giden ve dönen bütün araçlar kontrol ediliyor.

Ne olmuştu

Polonya ve Litvanya üzerinden Avrupa ülkelerine geçmek isteyen yaklaşık 2 bin göçmen, sosyal medya üzerinden yaptıkları çağrının ardından geçtiğimiz Pazartesi günü Polonya sınırına doğru harekete geçmişti.

Polonya ise, Belarus sınırına göçmen akının artması sonrası sınır bölgelerinde olağanüstü önlemler aldı.

Çoğunluğu Kürt göçmenler sınıra yığılırken Polonya hükumeti Belarus ve Rusya'yı, göçmenlerin Polonya-Belarus sınırına gitmelerine izin vererek AB'yi istikrarsızlaştırmaya çalışmakla suçladı.

Avrupa Birliği de göçmenleri Belarus'a taşıyan havayolu şirketlerine yaptırım uygulanmasının gündemde olduğunu açıklamıştı.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli