Uluslararası örgütler Polonya sınırındaki göçmenler için ‘felaket’ uyarısı yaptı

12-11-2021
Rûdaw
Etiketler Belarus Polonya Göçmen Kürt
A+ A-

Haber Merkezi – Baleus-Polonya sınırındaki göçmenleri ziyaret eden UNHCR Temsilcisi Mulusew Mamo, buradaki durumu “felaket” diye nitelendirerek acil çözüm bulunması çağrısında bulundu.

Avrupa’ya göç etmek için Belarus-Polonya sınırında bekleyen çoğu Kürt binlerce göçmen, Belarus ile AB arasında son yıllardaki gerginliği had safhaya çıkmasına neden oldu.

Polonya İçişleri Bakan Yardımcısı Maciej Wasik, yaklaşık 15 bin Polonyalı askerin de sınırdaki çevik kuvvet polisine ve muhafızlara destek için gittiğini açıkladı.

Belarus Savunma Bakanlığı ise, göç kontrolünün böyle bir güce ihtiça duymadığını söyleyerek Polonya'yı sınıra “benzeri görülmemiş” bir askeri yığınak yapmakla suçladı.

Belarus’ta, Kuznica ve Bruzgi arasındaki geçici göçmen kampını ziyaret eden Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Temsilcisi Mulusew Mamo, "Durum çok feci, her geçen gün daha büyük bir felaket olacak" açıklamasını yaptı.

Kızıl Haç bünyesinde insani yardım sağlamaya başladıklarını kaydeden Mamo, “Bu yardımları birkaç gün boyunca yapmaya devam edeceğiz. Evine geri gitmek isteyenlere Birleşmiş Milletler örgütü yardımcı olur. Bu onların hakkı ve tercihidir” dedi.

Polonyalı bir bakan, bir gecede 150 göçmenden oluşan bir grubun Belarus'tan ülkeye geçtiğini söyledi.

Bazı yardım kuruluşlarına göre, Polonya’ya ulaşmayı başaranlara kötü muamelede bulunuluyor, paraları gaspediliyor.

Sınırdaki durumu izleyen Polonyalı sivil toplum kuruluşu Grupa Granica'dan Marysia Złonkiewicz, “Ormanlık alanda üç kişilik bir grupla karşılaştık. Dövülmüş ve soyulmuşlardı. Bir erkek çok kötü darbedilmişti, bunu Polonyalıların yaptığını söyledi. Ambulansla hastaneye kaldırıldı. Eş yanındaydı ve çok korkmuştu. Kadın ormanda sınır muhafızlarının gözetimindeki yerde kaldı ancak eşinin geri gönderilmesinden korkuyor” dedi.

Belarus üzerinden Polonya'ya, oradan da diğer Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere geçmek isteyen çoğunluğu Kürt yaklaşık 2 bin göçmenin, iki ülke arasındaki sınırda bekleyişi sürüyor. Göçmenler, zorlu iklim ve arazi şartlarında hayat mücadelesi veriyor.

Belarus'un Grodno şehrindeki Bruzgi sınır noktasını geçtikten sonra Polonya sınırına dayanan, çoğunluğunun Kürdistan Bölgesi ve Irak’tan geldiği belirtilen göçmenler geceleri sınır boyunda geçiriyor.

Aralarında çok sayıda çocuk ve kadının da bulunduğu 2 bine yakın göçmen, ormanlık alandaki sınır tellerinin önünde kurdukları çadırlarda kalıyor.

Gece hava sıcaklığının sıfır dereceye düştüğü bölgede, ormandan kestikleri ve topladıkları odunları yakarak ısınan göçmenler, su ve yiyecek sıkıntısı yaşıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli