Doç. Dr. İkbal Dürre: Rusya, Suriye'deki nüfuzunu Türkiye ile ilişkileri üzerinden güçlendirmek istiyor

12-08-2024
Doç. Dr. İkbal Dürre
Doç. Dr. İkbal Dürre
Etiketler Doç. Dr. İkbal Dürre Suriye Türkiye Rusya Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Uluslararası ilişkiler uzmanı Doç. Dr. İkbal Dürre, Rusya'nın bu süreçte Suriye'deki gücünü artırmak için Türkiye ile işbirliğini önemseyerek, bu işbirliğini geliştirmek istediğini vurguladı.

Uluslararası ilişkiler uzmanı Doç. Dr. İkbal Dürre Rûdaw TV’de Süreyya Hesari’nin sunduğu 23.00 bültenine katılarak, Rusya'nın Suriye'deki stratejik hedeflerine dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

Dürre, Rusya'nın Suriye'de hem askeri hem de ekonomik olarak büyük bir güç harcadığını belirterek, Ukrayna savaşı nedeniyle bu kaynaklara kendi topraklarında ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

"Rusya Suriye'deki gücünü Türkiye ile işbirliği yaparak artırmak istiyor"

Dürre, Rusya'nın bu süreçte Suriye'deki gücünü artırmak için Türkiye ile işbirliğini önemseyerek, bu işbirliğini geliştirmek istediğini vurguladı.

Dürre'ye göre, Rusya'nın bu stratejisinin üç temel nedeni bulunuyor. İlk olarak, Rusya Suriye'de Türkiye ile Esad rejimini yakınlaştırarak, bölgede Türkiye'nin desteklediği gruplarla mücadelede enerji harcamak yerine, bu enerjiyi Esad ile Türkiye arasındaki sorunları çözmeye yönlendirmeyi planlıyor. Böylece, Esad ile Türkiye'nin daha barışçıl bir ilişki içinde olması, Rusya'nın işine geliyor ve Moskova'nın Suriye'deki nüfuzunu artırıyor.

İkinci olarak, Doç. Dr. Dürre, Ortadoğu'daki artan gerginliklerin Rusya'nın stratejik hesaplarını etkilediğini belirtti. İran-İsrail geriliminin tırmanması durumunda, Suriye'nin büyük bir sorunla karşı karşıya kalabileceğini ifade eden Dürre, Suriye'nin Türkiye ile ilişkilerinin kötüleşmesinin hem Suriye'yi hem de Rusya'yı daha zor bir duruma sokabileceğine dikkat çekti. Bu nedenle, Rusya'nın bu dönemde Esad ile Erdoğan'ı barıştırmaya çalıştığını söyledi.

"Türkiye'nin Esad'a yakınlaşması Türkiye-ABD ilişkilerinde sorunlara yol açacaktır"

Üçüncü olarak, Rusya'nın Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin çelişkilerinin artmasını istediğini belirten Dürre, Türkiye'nin Esad'a yakınlaşmasının, Türkiye-ABD ilişkilerinde sorunlara yol açacağını ve bu durumun da Rusya'nın işine geleceğini kaydetti.

Dürre, ayrıca Rusya'nın Türkiye'nin İdlib'deki varlığını uzun vadede istemediğini, ancak Moskova'nın Ankara ile olan ticari ve stratejik ilişkilerinin önemi nedeniyle bu konuyu şimdilik ikinci plana attığını belirtti. Moskova, Türkiye'nin ABD'yle hareket etme olasılığını da dikkate alarak, Esad'ın Türkiye ile ilişkilerinde aceleci davranmamasını tavsiye ediyor.

"Rusya, ABD'nin etkisini azaltmak için Kürtler ile Esad'ın anlaşmasını istiyor"

Son olarak, Doç. Dr. İkbal Dürre, Rusya'nın Suriye'de ABD'nin etkisini azaltmak için Kürtlerin Esad ile anlaşmasını istediğini, ancak bu hedefe ulaşmada şimdiye kadar başarılı olamadığını söyledi. Bu bağlamda, Rusya'nın Türkiye ile koordineli bir şekilde hareket etme çabalarını sürdüreceğini belirtti.

Dürre, Rusya'nın Türkiye ile ilişkilerini bozma riskine karşı daha dikkatli davrandığını ve bölgedeki gelişmelere göre stratejilerini şekillendirdiğini ifade ederek, bu karmaşık ilişkilerin Ortadoğu'da uzun vadeli etkileri olabileceğini vurguladı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli