Berzenci: İngiltere kimsenin Kur’an yakmasına izin vermeyecek

12-08-2023
İngiltere Kürt Toplumu Başkanı Muhammed Celal Berzenci
İngiltere Kürt Toplumu Başkanı Muhammed Celal Berzenci
Etiketler İngiltere Kürt Toplumu Muhammed Celal Berzenci İngiltere Kur'an-ı Kerim
A+ A-

Berlin (Rûdaw) – İngiltere Kürt Toplumu Başkanı Muhammed Celal Berzenci, İskandinav ülkelerinde Kur’an-ı Kerim’e yönelik hakaretlere karşı güçlü tepki vermemelerinin nedenini bu ülkede radikalleri harekete geçirebilecek eylemlerden uzak durmalarına bağladı.

İsveç ve Danimarka’da Kur'an-ı Kerim'in yakılmasına izin vermesi dünya çapında Müslümanların tepkisine neden oldu. Ancak İngiltere'deki Müslümanlar bu tür eylemlere radikal İngilizleri kışkırtmamak için sert tepki göstermeme kararı aldı.

Rûdaw TV’de Hêmin Abdullah’ın sunduğu “Diaspora Saati İle” programına konuk olan İngiltere Kürt Toplumu Başkanı Muhammed Celal Berzenci, “Biz Müslüman Kürt cemaati olarak İngiltere’de radikallerin de bu tür eylemlere kalkışmasını önlemek adına büyük gösteriler değil yalnızca barışçıl gösterilerle kınamaya karar verdik” dedi.

Ancak yine de İngiltere’deki Müslümanlar arasında Kur’an’a hakarete karşı hakkında farklı görüşler var. Kimi topluluklar Kur’an-ı yakma eylemlerine sert karşılık verilmesini savunurken kimi topluluklar ise aksini söylüyor.

Berzenci, "İngiltere'deki laiklik ve demokrasi modeli İskandinav ülkelerininkinden farklı. İngiltere, Müslümanlarına İskandinav ülkelerinden bile daha sağlıklı davranıyor" diye konuştu.

Muhammed Celal Berzenci, "İngiltere nüfusunun yüzde 8’i Müslüman. Yani 5 milyon 32o bin Müslüman var bu ülkede. Birleşik Krallık'ta 37’si Kürt Müslüman cemaatine ait toplam bin 760 cami var. İsveç’in nüfusunun yüzde 10'u Müslüman ancak İngiltere’de İsveç'in aksine Müslümanlara ve dinlerine saygı daha önplanada” ifadelerini kullandı.

İngiltere’de her inanca ve fikrin özgürlüğe paylaşılmasına saygı duyulduğunu belirten Berzenci, “Ancak İngiltere hükümeti kimsenin İslam'a ve Müslümanlara hakaret etmesine ve Kur’an'ı yakmasına izin vermez” dedi.

Berzenci ayrıca, İngiltere’deki Müslümanların da daha ılımlı olduğunu ve diğer dinlere saygı duymayı bildiklerini söyledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli