ABD’den resmi açıklama: Kürtler’e silah sağlıyoruz

12-08-2014
Rûdaw
Etiketler harf abd kürt ışid obama
A+ A-
Haber Merkezi - Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Harf, "IŞİD bazı ağır silahlar elde etti. Kürtler’in ilave silahlara ihtiyacı var. Bunları sağlıyoruz" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, günlük basın brifinginde, ABD'nin Kürdistan Bölgesi’ni silahlandırdığı yönündeki haberlerin sorulması üzerine, "IŞİD bazı ağır silahlar elde etti. Kürtler’in ilave silahlara ihtiyacı var. Bunları sağlıyoruz ve daha fazlasını sağlamak için çalışıyoruz" dedi.

Irak güvenlik güçlerinin Kürtler’e hava desteği ve cephane sağlaması noktasında iki taraf arasında “eşi görülmemiş” düzeyde bir işbirliğine tanıklık ettiklerini kaydeden Harf, "Gerçek anlamda bir ekip çalışması var. Hepimiz yardımcı oluyoruz. Onların (Kürtlerin) talebine (yanıt vermeyi) hızlandırabilmenin daha farklı yollarını da araştırıyoruz" diye konuştu.

Harf, "Irak hükümeti, kendi stoklarından dağıtımlar yaptı ve biz de ilgili tüm taraflarla koordinasyon halinde aynısını kendi stoklarımızdan yapmak için çalışıyoruz" dedi.

Harf, "Peşmerge'ye doğrudan silah sağlamak için Bağdat'taki hükümetin kesin rızasını aldınız mı?" yönündeki soruyu, "Yaptığımız her şeyi Irak Hükümeti’yle yakın koordinasyon içinde yapıyoruz" diye yanıtladı.

Pentagon Operasyonlar Direktörü Korgeneral William Mayville de düzenlediği basın toplantısında, Peşmerge Güçleri’nin teçhizat ve cephane ihtiyacının yüksek boyutta olduğuna işaret ederek, dolayısıyla onlara bu çabada yardım etmek istediklerini kaydetti.

ABD medyasında çıkan haberlerde, Obama yönetiminin, IŞİD'e karşı kullanmaları için Kürtlere doğrudan silah temin etmeye başladığı ileri sürülmüştü. 

Amerikan haber ajansı AP'nin haberinde, yardımın şimdilik hafif silahlar ve cephaneyle sınırlı olduğu ve silahların, Savunma Bakanlığı'nın alışılmış kanallarından değil, istihbarat kuruluşları üzerinden örtülü olarak sağlandığı öne sürülüyor. (Kaynak: Ajanslar)

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli