Çin Dışişlerinden Rûdaw'a: Irak'ta Yuan ile işlemlerin askıya alınmasından haberdar değiliz

Pekin (Rûdaw) – Çin Dışişleri Bakanlığı Rûdaw’a ABD Merkez Bankasının Irak’ta para birimleri ile işlem yapılmasını askıya alma kararı hakkında bilgi sahibi olmadıklarını söyledi.

Dün Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu Üyesi Muin Kazımi, ABD Merkez Bankası'nın bazı havaleleri ihlal ettiği gerekçesiyle Irak'ın Çin Yuanı ile yapılan işlemleri askıya aldığını söyledi.

Rûdaw’ın Pekin Temsilcisi Mehdi Ferec ABD Merkez Bankasının aldığı kararı Çin Dışişleri Bakanlığına sordu. E-mail üzerinden Rûdaw’ın sorusunu yanıtlayan Bakanlık “Bahsettiğiniz durumdan haberdar değiliz” ifadesine yer verdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı devamında “Çin ve Irak'ın stratejik ortak olduğunu ve her iki tarafın da çeşitli alanlarda karşılıklı çıkarlara ve  kazan-kazan ilkesine dayalı dostane işbirliği yürüttüğünü vurguluyoruz"  şeklinde değerlendirdi.

Çin’in Irak ile ekonomik ve birçok alandaki işbirliğini güçlendirdiğini belirten Bakanlık, “Çin ile Irak arasındaki stratejik ortaklıkta sürekli olarak yeni ilerlemeler kaydetti” dedi.

Öte yandan ABD Merkez Bankası'nın Çin para birimi ile Irak’ta işlem yapılmasının engellenmesine ilişkin Maliye Komisyonu Üyesi Muin Kazımi “Irak Merkez Bankası'nın birçok kararı ABD Merkez Bankasının isteği ile alınıyor” dedi.

 Irak’ın günlük 3 milyon 500 bin varil petrol satışı gelirinin ABD Merkez Bakasına yatırıldığını hatırlatan Kazımi, “Para nakit olarak ödenmiyor. Irak Merkez Bankası'na havale yoluyla ödeme yapılıyor” dedi.

Muin Kazımi “Irak Merkez Bankası tedbirlerinin çoğu ABD'nin iradesiyle bağlantılı alınıyor. Bu, idari veya mali nedenlere, terörün finanse edilmemesine ve diğer şeylere bağlı olabilir, ancak niyet siyasidir ve Irak hükümeti üzerinde baskı oluşturmaktır” değerlendirmesinde bulundu.

2023'ün başlarında Irak Merkez Bankası, nakit durumunda ve genel ekonomide istikrarı korumak ithalat ve ihracat sürecini kolaylaştırmak da dahil olmak üzere dinarın dolar karşısında değerindeki dalgalanma risklerine karşı korumak amacıyla bir dizi karar aldı. Bu kararlar arasında Çin bankaları da dahil dünya çapındaki bankalarla para transferini kolaylaştıran yeni anlaşmalar imzalandı.   

Irak  Merkez Bankası bu kararla Çin para biriminde hesapları olan Irak bankalarının güçlendirmeyi hedefliyordu. Çünkü Yuan cinsinden yapılan doğrudan işlemler Irak'ta finansal işlemleri hızlandırma, ithalat maliyetlerini azaltma ve para birimi değerlerini koruma etkisine sahip.

Ortadoğu bölgesindeki etkisini de güçlendiren Pekin’in bilhassa Irak’taki nüfuzu son zamanlarda artmış durumda. Son dönemlerde Irak’ın petrol ve gaz sahalarında birtakım faaliyetler yürüten Çinli şirketler, Irak firmalarıyla müzakere ve anlaşma süreci içerisinde olduğu görülüyor.