ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Rûdaw’a: Türkiye'ye F-16 verilmesini destekliyoruz

12-07-2023
Etiketler Elizabeth Stickney ABD NATO Türkiye F-16
A+ A-

Vilnius (Rûdaw) - ABD Dışişleri Bakanlığı Bölge Sözcüsü Elizabeth Stickney, ABD hükümetinin NATO zirvesindeki önceliğinin Ukrayna'ya yapılan yardımın devam etmesini sağlamak olduğunu söyledi. Stickney F-16 savaş uçaklarının Türkiye'ye satılmasını desteklediklerini kaydetti.

Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleştirilen NATO Zirvesi esnasında Rûdaw muhabiri Zinar Şino’ya konuşan Londra'daki ABD Büyükelçiliği'nde Uluslararası Medya Merkezi Direktörü ve Dışişleri Bakanlığı Arapça Sözcüsü Elizabeth Stickney, "ABD hükümetinin bu zirvedeki önceliği, Ukrayna'ya yardımı sürdürmek ve savunma ve misilleme yeteneklerini güçlendirmektir. Bu zirvede, Ukrayna için güçlü yeni bir siyasi ve pratik destek paketi bekliyoruz” dedi.

Ukrayna'nın NATO üyeliği hakkında Başkan Joe Biden'ın sözlerine vurgu yapan Stickney, "Zirvenin Ukrayna'nın gelecekteki NATO üyeliği için yol hariştasını tartışması bekleniyor ancak Başkan Biden çok net bir şekilde üyeliğin savaş sürerken olmayacağını söyledi. Ukrayna'nın savaş alanında kendini savunması için desteği hızlandırma çabalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Washington yönetiminin İsveç'in NATO üyeliğine katılma konusunda Türkiye’nin tutumunu memnuniyetle karşıladığını aktaran Stickney, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın da F-16'ların Ankara'ya satılmasını açıkça desteklediğini söyledi.

Türkiye, Ekim 2021'de ABD'den 40 adet F-16 satın alınmasını talep etmiş iki taraf arasındaki teknik görüşmeler geçen yılın sonlarında sona ermişti.

Satışın onaylanması için Kongre'nin onayı gerekiriyor. Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine yönelik tavrının ardından Kongre'nin buna karşı çıkmayacağı öngörülüyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 24'ücü Devlet Başkanları Zirvesi'ndeki temasları kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. / AA

Erdoğan Astana’da Putin ile bir araya geldi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 24'üncü Devlet Başkanları Zirvesi için gittiği Kazakistan'ın başkenti Astana'daki temasları kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.