Havaalanı personeli Rajapaksa’nın Sri Lanka’dan kaçmasına izin vermedi

12-07-2022
Rûdaw
Etiketler Sri Lanka Gotabaya Rajapaksa
A+ A-

Haber Merkezi - Yarın resmen görevinden istifa etmesi beklenen Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın ülkeden kaçmak için başarısız bir girişimde bulunduğu bildiriliyor.

Aylar süren gösterilerin ardından yarın resmen istifa edecek olan Rajapaksa'nın Pazartesi gecesi Dubai'ye kaçmaya çalıştı.

Yetkililer, havaalanı personelinin cumhurbaşkanının pasaportunu damgalamak için havalimanının VIP alanına gitmesini engellediğini ve olaı bir halk saldırısından çekindiği için normal kuyruklardan geçmediğini söyledi.

The Guardian’ın aktardığına göre Rajapaksa, Birleşik Arap Emirlikleri'ne dört uçuşu kaçırdı ve eşi, bir düzine diğer aile üyesi ve yardımcısı ile geceyi havaalanı yakınlardaki bir askeri üste geçirdi.

Yerel basına konuşan ABD büyükelçiliği kaynaklarına göre, Hindistan hükümeti cumhurbaşkanını taşıyan bir Sri Lanka askeri uçağının Hindistan'daki bir sivil havaalanına inmesine izin vermeyi reddetti.

ABD büyükelçiliğinin de ziyaretçi vizesi vermeyi kabul etmediği bildiriliyor.

Yıllarca ABD'de yaşayan ve orada bir oğlu ve torunu olan Rajapaksa, cumhurbaşkanlığına aday olabilmek için çifte ABD vatandaşlığından vazgeçti, yani artık ziyaretçi vizesi alamıyor.

AFP’ye konuşan yetkililere göre Rajapaksa, adadan kaçmak için bir devriye gemisi kullanmayı düşünüyordu, ancak bu bilgi doğrulanmadı.

“Savaş suçu”yla da suçlandı

Rajapaksa hala başkan olduğu için tutuklanmaya karşı dokunulmazlıktan yararlanıyor ve tutuklanma olasılığını önlemek için istifa etmeden önce yurt dışına gitmek istediğine inanılıyor. Rajapaksa, ülkeyi iflas ettiren ve tarihteki en ağır mali krizi tetikleyen kötü ekonomik yönetim ve yolsuzlukla suçlanıyor.

Rajapaksa ayrıca, savunma bakanı olarak görev yaptığı ve Tamil azınlığa karşı iç savaşı 2009'da kanlı bir şekilde sona erdirdiğinde, zorla kaybetmeler ve yargısız infazlar da dahil olmak üzere savaş suçlarıyla da suçlandı. On yıldan fazla bir süredir de bu iddialar nedeniyle yargının işlemesini de engelledi.

Gotabaya Rajapaksa, başarısız bir şekilde kaçmaya çalışan ailenin tek üyesi değildi. Maliye Bakanı olarak görev yapan ve aynı zamanda yaygın yolsuzlukla suçlanan küçük kardeşi Basil Rajapaksa’nın da diğer yolcuların protesto etmesi üzerine Salı sabahı Dubai üzerinden ABD'ye giden bir uçağa binmesi engellendi.

Havaalanı personeli, hızlı kapı hizmetini kullanmasına izin vermeyi reddetti ve uçağa binmesini engelledi. Havaalanı yetkililerine göre, durumun gerginleşmesi üzerine çifte ABD vatandaşlığına sahip olan Basil Rajapaksa geri çekildi.

Gotabaya Rajapaksa, aylarca istifa etmesi için oluşan kamuoyu baskısına karşı geri adım attı, ancak Cumartesi günü yüz binlerce protestocunun Kolombo sokaklarını doldurmasının ve ardından başkanlık sarayını ve ofislerini ele geçirmesinin ardından, istifa edeceğini duyurmaktan başka seçeneği yoktu.

Sri Lanka parlamentosu Cuma günü yeniden toplanacak ve 20 Temmuz'da milletvekilleri tarafından yeni bir cumhurbaşkanı seçilecek. Geçici hükümetin, parlamento seçimlerine kadar kadar altı ila sekiz ay iktidarda kalması bekleniyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli