BM'den 'Çocuklar ve Silahlı Çatışma' 2021 raporu

Haber Merkezi - Birleşmiş Milletler (BM), Çocuklar ve Silahlı Çatışma (CAAC) 2021 yıllık raporunu dün yayınladı. Raporda çocukların savaş ve çatışmalardan nasıl etkilendiğini çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor.

Raporda YPG ve YPJ'nin silah altına aldığı çocuk askerlere de yer verildi.

BM Genel Sekreteri'nin Pazartesi günü hazırladığı Çocuklar ve Silahlı Çatışma (CAAC) hakkındaki raporu, Ocak ve Aralık 2021 arasında silahlı çatışmaların belirli ülkelerdeki çocuklar üzerindeki etkisini ele aldı.

Rapora göre, 2021 yılında çocuklara yönelik yaklaşık 24 bin ciddi hak ihlali kayıtlara geçti. Bu, günde ortalama 65 ihlalle denk geliyor.

Çocukların öldürülmesi ve yaralanması en çok kayıt alınan ciddi hak ihlali iken, çocukların askere alınması ve kullanılması ile insani yardımlara erişimin engellenmesi çocukların karşılaştığı diğer hak ihlalleriydi.

BM raporu, 2021'de çocukların ciddi hak ihlallerinden en çok etkilendiği bölgeleri şu şekilde sıraladı: Afganistan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, İsrail ve Filistin Toprakları, Somali, Suriye, Yemen.

Irak’ta 72 çocuk hayatını kaybetti

Raporda, 2021'de Irak'ta, çoğunlukla kimliği belirsiz failler tarafından ve daha önce IŞİD’in kontrol ettiği bölgelerde toplam 72 çocuğun öldürüldüğü ve 87 kişinin de yaralandığı belirtildi. Olayların çoğu, yüzü aşkın patlayıcı ve savaş kalıntılarından kaynaklandı.

Genel Sekreter Antonio Guterres, Irak'taki çocuk ölümlerinin önde gelen nedeninin patlayıcı kalıntılarıyla ilgili endişelerini dile getirerek, Irak hükümetini ülke genelinde mayın temizleme sürecini sürdürmeye çağırdı.

BM organlarından Nisan ayında yayınlanan bir raporda, son beş yılda Irak'ta 519'dan fazla çocuğun patlayıcı mühimmat nedeniyle öldürüldüğü veya yaralandığı belirtilirken, kara mayınlarının ve patlayıcı savaş kalıntılarının ülkedeki çocuklara yönelik başlıca tehditlerden biri olmaya devam ettiği belirtildi.

Bin 267 çocuk gözaltında

Rapora göre, Aralık 2021 itibariyle, Irak'ta ulusal güvenlikle ilgili suçlamalarla, IŞİD ile bağlantılı olduğu iddia edilenler de dahil olmak üzere toplam bin 267 çocuk gözaltında tutuluyor.

Genel Sekreter, çocukları gözaltına almanın yalnızca son çare olarak ve kısa bir süre için kullanılması gerektiğine inanarak hükümeti bu çocukları serbest bırakmaya çağırdı. Irak'ta ulusal güvenlikle ilgili suçlamalarla gözaltına alınan çocukların cezaları beş yıla kadar çıkıyor.

Rapor ayrıca, 2021'de Irak'ta çocuklara yönelik 288 ciddi ihlal, sekiz kaçırma vakası ve 118 insani yardım erişiminin engellendiğini doğruladı. Irak'ın aksine, çocukların silahlı kuvvetler tarafından askere alınması eğilimi aynı dönemde Suriye'de daha yaygındı.

DSG ve YPG 221 çocuğu silah altına aldı

Raporda, Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) 221 çocuğu, Halk Koruma Birimleri (YPG) ve Kadın Koruma Birlikleri'nin (YPJ) ise 2021'de 220 çocuğu askere aldığı belirtildi. BM Rojava’daki Kürt güçlerinin bu olumsuz tutumundan vaz geçme çağrısı yaptı.

DSG, 2014 yılında grubun Suriye ve Irak'taki geniş arazileri kontrol etmesinden bu yana, IŞİD'e karşı mücadelede ABD'nin sahadaki ana müttefiki oldu. Ancak DSG’nin kontrolündeki bölgelerde 18 yaş altı çocukların sık sık kaçırılarak askeri kamplarda eğitime tabi tutuldukları ve savaştırıldıkları yönünde eleştiriliyor.

Kaçırma ve tecavüz yüzde 20 arttı

BM raporuna göre, 2021 yılında iki şiddet türünde "keskin bir artış" gözlendi. Kaçırma ve tecavüz de dahil cinsel şiddet vakalarında yüzde 20 artış olduğu kaydedildi.

 Okullar ve hastanelere yönelik saldırılar da bu dönemde artış gösteren ve çocukları olumsuz etkileyen olaylar arasında sıralandı.

Etiyopya, Mozambik ve 24 Şubat'tan bu yana savaşın devam ettiği Ukrayna da "endişe yaratan durumların" olduğu ülkeler arasına eklendi.

CAAC 2021 raporunda öne çıkan başlıklar:

*Rapor, çocuklara karşı işlenmiş 23 bin 982 doğrulanmış ciddi hak ihlali gerçekleşti. Bu ihlallerin yüzde15'inde faillerin kimliği belirlenemedi, bu da hesap verebilirliği oldukça zorlaştırdı.

*En az 5 bin 242 kız çocuğu ve 13 bin 663 oğlan çocuğu, 21 ülke ve bir bölgede ciddi hak ihlalleri ile karşı karşıya kaldı.

*8 bin 70 çocuk, öldürüldü ya da yaralandı; savaşlardan kalan patlayıcı kalıntıları, el yapımı patlayıcı ve mayınlar 2 bin 257 çocuğu etkiledi.

*Çocuklar askere alınmaya ve kullanılmaya devam edildi. Bu durum 6 bin 310 çocuğu etkiledi.

*Çocukların insani yardıma erişiminin engellendiği 3 bin 945 olay kayıtlara geçti. Bazı bağlamlarda, erişim ve güvenliğe ilişkin endişeler ciddi hak ihlallerinin doğrulanması için gösterilen çabalara engel oldu.