Dünyanın beklediği tarihi zirve gerçekleşti

12-06-2018
Rûdaw
Etiketler Trump Kim
A+ A-

Haber Merkezi- ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un zirvesi Singapur’da gerçekleşti.

 

Donald Trump ve Kim Jong-un yaklaşık 40 dakika baş başa görüştü. İki lider daha sonra heyetlerarası görüşmeye ve ardından da çalışma yemeğine geçti.

 

Görüşme öncesi basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan Trump, "Başarılı bir görüşme olacak. Büyük bir şeref duyuyorum. Harika bir ilişkimiz olacağından hiç şüphem yok" dedi.

 

 

Kim Jong-un ise, “Burada olmak çok güzel. Geçmişteki önyargılarımız ve düşüncelerimiz bizim önümüzde hep engeldi. Bu engelleri aştık ve bugün buradayız” diye konuştu.

İki lider açıklamadan sonra baş başa bir görüşme yaptı. Trump ve Kim'in dışında sadece tercümanların katıldığı görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü.

 

Bu görüşme sonrası gerçekleşen heyetler arası görüşme öncesi iki lider kameralar karşısında kısa açıklamalarda bulundular.

 

"Baş başa görüşmek çok iyiydi. Zirve çok çok iyi gidiyor; iki ülke arasındaki ilişki harika" diyen Trump, bazı sorunların beraber çalışılarak çözüleceğini, meselelerin birlikte ele alınacağını ve Kuzey Kore ile birlikte çalışmayı beklediklerini söyledi.

 

 

"Birçok insan bunun bir tür bilim kurgu filminden bölüm olduğunu düşünecek... Buraya açık fikirlerle geldik" diyen Kim Jong-un ise, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılıp arındırılmayacağına ilişkin gazetecilerin ısrarlı sorularını yanıtsız bıraktı.

 

Heyetler arası görüşme yaklaşık 2 saat sürdü ve ardından çalışma yemeğine geçildi. Çalışma yemeğinin sona ermesinin ardından Trump, "Hayal ettiğimizden çok daha başarılı bir görüşme oldu, şimdi imzalara geçiyoruz..."ifadelerini kullandı.

 

Zirvenin sonunda Trump'ın Singapur'dan ayrılmadan önce basın mensuplarının karşısına çıkması ve bir değerlendirme yapması bekleniyor.

 

 

Geçen hafta Japonya Başbakanı Şinzo Abe'yi Beyaz Saray'da ağırlayan Trump, Abe ile düzenlediği ortak basın toplantısında, şöyle demişti:

 

"Kuzey Kore ile bu sürecin tek bir görüşmede biteceğini sanmıyorum, muhtemelen birkaç görüşme olabilir. Kuzey Kore ile ilişkilerimizin normalleştiğini görmek isteriz. Eğer işler iyi giderse Kim Jong-un'u ABD'yi ziyaret etmesi için davet edebilirim. Belki de ziyarete Beyaz Saray'dan başlar." 

 

Trump -Kim zirvesinin en önemli gündem maddesi, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması. ABD tarafı, Kuzey Kore'nin nükleer silah programını sona erdirmesini talep ediyor. 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli