FLAŞ - Ezher Şeyhi: Peşmergeler şehittir!

New York (Rûdaw) – Mısır'daki El Ezher Üniversitesi İslami Araştırmalar Akademisi Genel Sekreteri Şeyh Muhyeddin Afifi, IŞİD’e karşı savaşta hayatını kaybeden peşmergelerin İslam’a göre şehit olduğunu vurguladı.

 

11 Mayıs Çarşamba günü 70 ülkenin temsilcileri Birleşmiş  Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) toplandı.

 

BM’nin New York’taki genel merkezinde gerçekleştirine toplantıda IŞİD ve El Kaide benzeri radikal grupların güvenlik sorunu olmakla birlikte ideolojik yönü de bulunduğu, bu nedenle uluslararası bir strateji uygulanması gerektiğini belirtildi.

 

Toplantıya katılan Şeyh Muhyeddin Afifi, yaptığı konuşmada “IŞİD’in yaptıklarının İslam’a aykırı olduğunu” söyledi.

 

Rûdaw’a konuşan Şeyh Muheddin Afifi, “İslam şeriatına göre IŞİD’e karşı savaşta hayatını kaybeden peşmergelerin kuşkusuz şehit olduğunu” ifade etti.

 

Ezher Şeyhi, “Nefis, toprak ve namusu savunmak amacıyla yapılan meşru savunma İslam şeriatına uygundur. İslam Peygamberi, şeriatın izin verdiği bu yolda öldürülenlerin şehit olduğunu ifade ediyor” dedi.

 

El Ezher Ünivesitesi, Mısır'daki Sünni İslam'ın en önemli merkezi ve ülkenin en yüksek dini otoritesi kabul ediliyor.

 

Onbinlerce hesap

 

Microsoft Genel Müdür Yardımcısı Steve Crown da toplantıda, “Teröristlerin internette onbinlerce hesap aldığını ve tümünü ortadan kaldırmanın mümkün olmadığını” ifade etti.

 

ABD’nin BM Büyükelçisi Samantha Power, din alimlerinin klasik yolların dışında da çalışmalar yapması gerektiğini dile getirdi. Power, “Instagram, Youtube, Twitter, Facebook hatta Snapchat’ı kullanan din alimleri var” dedi.

 

Toplantıda, dünyada radikal düşüncelerin yayılmasını önlemek amacıyla uluslararası yeni bir strateji hazırlanmasına karar verildi.