Çin, Şam’da İran temsilciliğine düzenlenen saldırıyı şiddetle kınadı

Pekin (Rûdaw) - Çin Dışişleri Bakanlığı, Şam’da İran konsolosluğuna yapılan saldırıyı şiddetle kınadı. Bakanlık diplomatik kurumların güvenliğinin ihlal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

İran'ın Şam Büyükelçiliği yerleşkesindeki konsolosluk binasına 1 Nisan'da İsrail tarafından düzenlenen hava saldırısında 2'si general 13 kişi hayatını kaybetmişti.

Konuya ilişkin Çin Dışişleri Bakanlığı, Rûdaw Osifi Müdürü Mehdi Ferec’in sorusuna yazılı yanıt verdi.

"İran'ın Orta Doğu’daki ana müttefiki olarak yeni bir savaş cephesinin açılmasını ve gerilimin tırmanmasını önlemek için neler yapabilirsiniz?" sorusuna bakanlık, "Bölgedeki gerilimin azaltılması için tüm tarafların birlikte çalışacağını umuyoruz” yanıtını verdi.

İran’ın Şam’daki konsolosluğuna yapılan saldırıyı şiddetle kınayan bakanlık, Gazze’deki çatışmaların da mümkün olan en kısa sürede sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

BM Güvenlik Konseyi’nin 2728ـ nolu kararına uyması gerektiğini vurgulayan bakanlık, "Sivilleri korumak ve daha fazla insani felaketi önlemek için Gazze'de derhal ateşkes ilan edilmeli ve çatışmalar durdurulmalı" açıklamasını yaptı.

Ne olmuştu?

İsrail, İran'ın Şam Büyükelçiliği yerleşkesindeki konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti.

Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde 7 kişi ile 6 Suriye vatandaşı hayatını kaybetmişti.

Saldırıya hızlıca misillemede bulunacağını duyuran İran, olaydan ABD'yi de sorumlu tutmuştu.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, dün İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile yaptığı telefon görüşmesinde "İran'ın saldırı tehdidine karşı ABD'nin tam desteğini" iletmişti.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ise dün Alman mevkidaşı Annalena Baerbock ile yaptığı telefon görüşmesinde, ülkesinin Şam'daki konsolosluğunu vuran İsrail'e karşı muhtemel misillemeyi diplomatik misyonların dokunulmazlığını ve uluslararası hukuku ihlal eden "saldırganı cezalandırmak için meşru müdafaa" olarak değerlendirmişti.