Futbol kariyerinde hiç sarı kart görmeyen Lineker ilk sarı kartı BBC'den aldı
Haber Merkezi - İngiliz futbol efsanesi ve yorumcusu Gary Lineker, 16 yıllık futbol hayatında oyuncu olarak hiç sarı kart görmedi. Ama şimdi, Rishi Sunak'ın yeni iltica yasasında kullanılan dili 1”930'ların Almanya'sında kullanılan dile” benzettiği için, BBC, İngiltere'nin ünlü eski milli futbolcusunun hükümetin yeni mülteci yasa tasarısıyla ilgili sosyal medya paylaşımı nedeniyle spor programı sunucusu olarak görevine ara verileceğini açıkladı.
Lineker bu uyarı ile ilk 'sarı kartını' almış oluyor.
Gary Lineker Salı günü Twitter'daki 8,7 milyon takipçisine, İçişleri Bakanı Braverman'ın Avam Kamarası konuşmasının klibine "Aman tanrım, bu korkunç ötesi" yorumunu yaptı.
İçişleri Bakanı Suella Braverman'ın İngiliz iltica kabul sistemindeki durumu kıyamet olarak belirterek, müstehcen müzik ve "Tekneleri durdurun" sloganıyla "Buraya yasa dışı yollardan gelirseniz bundan sonra kalamazsınız, alıkonulacak ve güvenliyse ülkenize, değilse de Ruanda gibi güvenli bir üçüncü ülkeye gönderileceksiniz'' demişti.
Hükümetin yeni yasa tasarısı pratikte, İngiliz Kanalı üzerinden veya diğer yasadışı yollarla teknelerle gelen tüm insanların, nereden geldiklerine ve neden kaçtıklarına bakılmaksızın sığınma başvurusunda bulunma fırsatının reddedileceği anlamına geliyor.
Manş Denizi'ni geçerek sınır dışı edilmeyi bekleyen ve gözetim altında tutulmaları gerektiği söylenen mülteci sayısının geçen yıl, 45 bin kişi olduğu söyleniyor.
BM mülteci ajansı UNHCR, "BM Mülteci Sözleşmesi'nin açık bir ihlali" anlamına geleceği için tasarıyla ilgili "derin endişesini" dile getiriyor.
İngiliz muhalefeti de eleştirel. İşçi Partisi, Ruanda ile yapılan anlaşmanın menşe ülkelerin çoğunun vatandaşlarını kabul etmeyi reddetmesi nedeniyle sığınma hakkının dondurulmasının binlerce kişinin İngiltere'de belgesiz kalmasına yol açacağını söylüyor.
Lineker: 1930'ların Almanya'sında kullanılandan farklı olmayan bir dil
Lineker eleştirilere katılarak,"Önemli bir akın yok. Avrupa'daki diğer büyük ülkelerden çok daha az mülteci kabul ediyoruz. Bu sadece en savunmasızları hedef alan acımasız bir politika ve 1930'ların Almanya'sında kullanılandan farklı olmayan bir dil ve anlayış" dedi.
İngiltere'nin Avrupa'daki diğer büyük ülkelere göre kişi başına daha az mülteci kabul ettiği doğrudur. Ancak 1930'ların Almanya'sıyla yapılan karşılaştırma öfke uyandırdı.
Lineker'i "milyonların yaşadığı korkunç trajediyi küçümsemekle" suçlayan İçişleri Bakanı Braverman, "İğrenç" yanıtını verdi.
Pişman değil
Spor bakanı Lucy Frazer ve Avam Kamarası'ndan sorumlu bakan Penny Mourdant Lineker'le görüştü. Ancak 62 yaşındaki futbol yorumcusu ve eski yıldız oyuncuya Perşembe günü yazdıklarından pişman olup olmadığı sorulduğunda, cevap "Tabii ki hayır" oldu.
Gary Lineker BBC'de "Günün Maçı" programını yönetiyor ve kamu hizmeti şirketleri çalışanları için tarafsızlıkla ilgili kurallar var. Bunlar özellikle haber muhabirleri için katıdır, ancak spor programı personelinin de bunlara uyması beklenir.
BBC görevini askıya aldı
BBC yönetimi başlangıçta yalnızca Lineker ile tarafsızlık hakkında "açık sözlü bir görüşme" yaptıklarını söyledi. Ancak Cuma gecesi BBC, Lineker'in kanalın yönergelerini ihlal ettiğini ve "sosyal medya kullanımı konusunda bir anlaşmaya varılana kadar" Günün Maçı sunucusu görevinin geçici askıya alındığını duyurdu.
Uzun futbolculuk kariyeri boyunca Gary Lineker tek bir sarı kart görmedi. Ama şimdi takım için bir uyarı almaya hazır görünüyor.
Futbolda, "takım için uyarı almak" ifadesi bir oyuncunun kendi takımı için daha da kötü bir sonuçtan kaçınmak için kasıtlı olarak sarı kartla sonuçlanabilecek bir faul yapması anlamına gelir.
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak radikal bir milliyetçi değil, muhafazakar bir politikacı. Ancak partisi Muhafazakârlar da sert önlemler alınmasını isteyen milliyetçi bir grup olduğunu biliyor. Manş Denizi'nden gelen görüntüler de kamuoyunda birçok kişiyi endişelendiriyor. Bu rota yeni, 2018 gibi yakın bir tarihte kanaldan yalnızca birkaç yüz tekne geldi.
Birleşik Krallık'a daha fazla yasal yol oluşturmak bir çözüm olabilir. Ancak şimdiye kadar İngiliz hükümeti buna pek teşşebüs etmedi ve Sunak'ın en çok istediği şey; Fransa ile göçmenlerin oraya geri gönderileceğine dair bir anlaşmaya varmak.
AB'den ayrılmadan önce (en azından mülteciler önce Fransa'da iltica başvurusunda bulunmuş olsalardı) bunu başarmak mümkün olabilirdi. Ama şimdi İngiltere, Fransa ve AB'nin geri kalanı için tamamen "üçüncü bir ülke" ve işler daha karmaşık hale geliyor.
Göç açısından Emmanuel Macron'un hesaba katması gereken kritik bir sağcı muhalefeti var ve diğer AB ülkelerinin hükumetleri de böyle bir anlaşmayı engelleyebilir.
Rishi Sunak Cuma günü Paris'te Macron'la buluştuğunda, İngilizlerin ödeme yapması karşılığında Fransız kıyılarında daha fazla devriye sözü aldı.
Belki bu durumu biraz düzeltebilir. Aksi takdirde, Sunak'ın kendi sahasında sertliğini kanıtlamaya devam etmesi kalır.
Ancak bu taktik geri de tepebilir. Çünkü mültecilerin sesi olmak adına 'takımı için sarı kart' görmeye hazır pek çok Gary Lineker'lerin olduğu biliniyor.
Lineker'e 'kırmızı kart' isteniyor
Lineker geçmişte de göçmenlerin haklarını sık sık dile getiren biri ve bazı göçmenleri evine yerleştirmişti.
Avrupa Birliği'den ayrılma süreci Brexit konusunda birbirini izleyen Muhafazakar Parti hükumetlerini de eleştirmekten geri durmamıştı.
Muhafazakar Parti'den bazı milletvekilleri Gary Lineker'in işten çıkartılması çağrısı yaptı, yani 'kırmızı kart' istiyorlar.