İNGİLTERE - Kürtler nüfus sayımında ‘Kürt’ olarak yazılacak

Erbil (Rûdaw) - İngiltere’de yaşayan Kürtler 21 Mart’ta gerçekleşecek olan nüfus sayımında etnik kökenlerini “Kürt” olarak yazdıracaklarını belirtiyor. Dört parçadan Kürtler sosyal medyadan başlattıkları görüntülü kampanyada Newroz günü gerçekleşecek sayımda etnik köken ve dil tercihlerini Kürt ve Kürtçe olarak işaretleyeceklerini dile getiriyor.

Birleşik Krallık’ı oluşturan İngiltere ve Galler’de 21 Mart 2021’de nüfus sayımı yapılacak. Bir diğer Birleşik Krallık ülkesi İskoçya’nın yerel yönetimiyse sayımı 2022’de yapmaya karar verdi.

Nüfus sayımı, ülkedeki halklar ve haneler hakkında, yaşları, etnik kökenleri, dini inançları, gelirleri ve sağlık durumları gibi birçok konuda ayrıntıları gözler önüne seriyor.

Sayımdan elde edilen bilgiler, yaşadığınız bölgede dil hizmetleri dahil, kamu hizmetlerinin planlanması ve finanse edilmesine yardımcı olacağı belirtiliyor.

Sayımı, İngiltere ve Galler’de Office for National Istatistics (Ulusal İstatistik Ofisi) (ONS) planlıyor ve yönetiyor.

2011 yılında yapılan sayımda ülkede yaşayan 50 bin Kürt’ün yarısı başkent Londra’da yaşıyordu. Daha önceki sayımlarda formlarda etnik köken olarak “Kürt” tercihinin yer almaması nedeniyle İngiltere’deki Kürtler, Türk, Arap ya da Fars olarak yazılıyordu.

Sosyal medyada kampanya başlatan Kürtler, Newroz günü gerçekleşecek olan nüfus sayımında etnik köken ve dil olarak “Kürt” ve “Kürtçe”nin tercih edilmesi çağrısında bulundu.

Ülkedeki mültecilerin karşılaştığı sorunların başında dil anlaşmazlığı geliyor. İngiltere ve Galler’de resmi dairelerde bir dil için tercüman bulundurulması, ülkede o dili kullanan mülteci sayısına göre belirleniyor.

Bir etnik kökeninin fazlalığı o ülkede siyasi açıdan da partileri etkiliyor. Nüfus fazlalığı siyasi partilerin o etnik kökene daha fazla önem göstermesine ve planlama yapmasına fayda sağlıyor. Kürt nüfusunun fazla olması siyaset yapan Kürtlerin aday gösterilme şanslarını da artırıyor.

 

 

2021 yılı Nüfus Sayımında herkesin yer alabilmesi için Ulusal İstatistik Ofisi tarafından 50’ye yakın dilde kılavuz ve Hane Halkı Soru Formu yayınlandı.

Postayla gelen nüfus sayımı formunuzu İngilizce dilinde doldurduktan sonra aynı Nüfus sayım merkezine ücretsiz olarak geri gönderiyorsunuz.