BBC İran'ı BM'ye şikayet etti

12-03-2018
Rûdaw
Etiketler BBC İran BM
A+ A-

 

Haber Merkezi- BBC, İran'ı Farsça Servisi çalışanlarını topluca cezalandırdığı gerekçesiyle Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'ne şikayet etti.

 

BBC Dünya Servisi Dil Bölümleri Başkanı Tarık Kafala, “İran BBC'yi doğrudan yanlış bilgiler yaymak ve hükümeti devirmeye çalışmakla suçluyor. Bu net bir şekilde yalan” dedi.

 

Tarık Kafala, şu ifadeleri kullandı:

 

“İran'ın suçlaması çalışanlarımıza ve ailelerine yönelik cezai soruşturmayı meştu kılma çabası. Bu ifade özgürlüğü için de büyük bir tehdit ve açıkça İran'ın insan hakları alanındaki uluslararası yükümlülüklerinin ihlali anlamına geliyor.”

 

BBC Farsça Servisi'nin 20'den fazla çalışanı ve onların aileleri ölüm tehdidi almıştı.

 

İran ise suçlamaları reddediyor ve BBC Farsça Servisi'ni “yalan haberler yaymakla” suçluyor.

 

BBC Farsça Servisi'nden Kasra Naji’nin kız kardeşinin 17 gün hapiste tutulduğu kaydedildi.

 

Kasra Naji, gözaltına alınma korkusuyla İran'a seyahat edemediklerini belirterek, son 10 yılda, yakınlarını kaybeden 30'dan fazla BBC Farsça Servisi çalışanının sevdiklerinin cenaze törenine katılmadığını söyledi.

 

Gazeteciden, kız kardeşinin serbest bırakılması karşılığında BBC için çalışmayı bırakmasını veya en azından BBC'deki iş arkadaşlarıyla ilgili casusluk yapmasını istediler.

 

İstihbarat yetkilileriyle yaptığı konuşmayı kaydeden gazeteci, “Reddedince kız kardeşimi 17 gün hücre hapsinde tuttular” dedi.

 

BBC Farsça'da çalışan 20'den fazla gazeteci veya aile fertleri ölüm tehditleri aldı, bazı tehditlere karşı çalışanlara İngiltere'de polis koruması sağlandı.

 

İran yönetimi, BBC Farsça'nın 152 mevcut ve eski çalışanı ile katkıcılarını “ulusal güvenliğe karşı komplo düzenlemekle” suçlayarak, haklarında cezai soruşturma başlattı.

 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, geçen hafta BBC çalışanları, aileleri ve 'BBC ile bağlantılı veya değil, bağımsız gazeteciliğe' karşı başlatılan tüm yasal işlemlerin sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

 

BBC Farsça Servisi Müdürü Rozita Lotfi, “Çok sayıda İranlı BBC Farsça'yı takip ediyor çünkü büyük sansür altındaki İran medyasında güvenilir ve tarafsız haber ve analizlere ulaşamıyorlar” diye konuştu.

 

BBC Genel Müdürü Tony Hall, “İran'la ilgili tavizde bulunmaya zorlanan ve tacize uğrayan tek medya kuruluşu biz olmadığımız için bu yalnızca BBC ile ilgili değil. Doğrusu bu çok daha büyük bir mesele, temel insan hakları meselesi” ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli