İsveç Kızılhaçı'nın başlattığı deprem kampanyasına halktan büyük destek

Haber Merkezi - İsveç Kızılhaçı'nın başlattığı deprem kampanyasına halktan çok büyük destek var

'İnsanların acısını kelimelerle anlatmak zor, çok büyük bir felaketle karşı karşıyayız. Güvenli olmadığı için insanlar evlerine geri dönemiyor ve havalar soğuk, yardım çalışmaları için Türkiye ve Suriye'de sahada çalışıyoruz, ihtiyaç çok büyük ve hayat kurtarmak için her şey yapılmalı. Etkilenen insanların bakıma, barınağa, sıcaklığa, yiyeceğe ve temiz suya ihtiyacı var' denilen açıklamada:

BM insani yardım konvoyu, pazartesi gecesi ülkeyi sarsan depremden ancak üç gün sonra Suriye'ye ulaştı. Suriye'deki kurtarma görevlilerinden biri olan, İsveç Kızılhaçı ülke şefi Gabriel Karlsson, ''Enkazlardan hayat kurtarmanın yanı sıra, yaralanan ve evsiz kalan binlerce kişiye de yardım etmelisiniz. Sıfırın altındaki sıcaklıklarda bir gece daha beklenirken, artık soğuğa karşı neredeyse saate karşı verdiğimiz savaş kadar zor ve karmaşık bir savaşımız var. Depremin üzerinden günler geçiyor ve hayatta kalanları bulma zamanı daralıyor. Fırsat olsa da olmasa da pes etmeyeceğiz'' diyen Gabriel Karlsson.

''Suriye'de etkilenenlerin çoğu zaten Suriye'de devam eden silahlı çatışmalardan gelen iç mülteciler, yardım görevlileri insanlara hızlı bir şekilde battaniye, yiyecek ve temiz su sağlamak için ellerinden gelen her şeyi yapıyor. Ancak temiz su eksikliği daha da arttığında, ek tehlikeler baş göstermeye başlar. Ağustos ayından beri burada, Suriye'de kolera var. Kolera riski, şimdi birkaç başka faktörle birleşiyor'' diyen Karlsson:

İsveç halkının Kızıl Haç kampanyasına karşı çok cömert davrandığını ve yeni barınak bulmayı başaran ailelere yiyecek, su, battaniye, ambulans ve kira gibi büyük ihtiyaçlar konusunda katkıda bulunabildiklerini söylüyor. Ama yapılacak çok iş var diye ekliyor.

“Şimdi, hayatını kaybedenlerin doğru bir şekilde teşhis edilmesi gerekiyor ki, ölü ya da diri, aileler yeniden bir araya gelebilsin.” Gabriel Karlsson, bu insani çabanın günler veya haftalar değil, aylar, hatta yıllar alabileceğini söylüyor.