Tony Blair'dan Kaddafi itirafı

Haber Merkezi -  İngiltere eski Başbakanı Tony Blair, 2011’de yaşanan Arap Baharı’ndan önce devrik Libya lideri Muammer Kaddafi’yi ülkeyi terketmesi için ikna etmeye çalıştığını söyledi.

 

Tony Blair, İngiltere Parlamentosu’nun alt kanadı Avam Kamarası dış ilişkiler komitesinde verdiği ifadede, amacının bir diktatörü kurtarmak olmadığını, ancak Kaddafi’yi sözkonusu durumdan uzaklaştırarak, Libya’da barış ortamının sağlanabilmesi için irtibata geçtiğini belirtti.

 

Blair, 24 saat içinde Libyalı liderle, başbakan olarak değil, kişisel olarak telefonla iki ya da üç kez görüştüğünü ifade etti.

 

Tony Blair, Başbakan olduğu dönemde Libya’da Kaddafi ile kimyasal ve nükleer silah programına ilişkin yapılan anlaşma sonucu bölgede kimyasal silahların temizlendiğini vurguladı.

 

Eski İngiliz Başbakan, “Eğer bugün Libya’da kimyasal silah programından herhangi bir iz kalmış olsaydı ve gerçek bir riskle karşı karşıya kalmış olurduk” şeklinde konuştu.

 

Blair, 1997 – 2007 yılları arasında İngiltere’nin başbakanlık koltuğunda oturduğu dönemde, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin nükleer ve kimyasal silah programının engellenmesinde önemli rol oynamıştı.

 

Uzun süredir İngiliz liderin Libya lideri Muammer Kaddafi'yi kurtarmaya yönelik gizli bir girişimi olduğu iddia edilmişti.

 

Söz konusu iddiaların ardından ise parlamentonun dış ilişkiler komisyonu Blair'in ifade vermesini talep etmişti.