Sidar Epözdemir Hollanda’nın ilk Kürt bölge savcısı oldu

Erbil (Rûdaw) - Kürt hukukçu Sidar Bengin Epözdemir, Rotterdam kentinde Adalet Savcısı olarak atandı. Epözdemir, 1993 yılında Bitlis’teki katledilen amcası hukukçu ve insan hakları savunucusu Şevket Epözdemir’i idol olarak gördüğünü ve onun izinde yürüdüğünü söyledi.

Hollanda’da yaşayan Kürt hukukçu Sidar Bengin Epözdemir, Rotterdam kentinde Adalet Savcısı olarak göreve başladı.

Rûdaw’a konuşan Epözdemir, 2010 yılında Maastricht Üniversitesi Avrupa Hukuku bölümünden mezun olduğunu, 2011’de Leiden Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptığını ve 2012’den itibaren de büro açarak 7 yıl boyunca avukatlık yaptığını belirtti.

35 yaşındaki Epözdemir, “2019’da savcı olmak için başvuruda bulundum. Bu başvurum kabul edildikten sonra Savcı Vekili olarak göreve başladım ve eğitim programına dahil edildim. Eğitim programı 21 Ağustos 2021 tarihinde tamamlandı ve resmi olarak Hollanda Kralı’nın kararıyla Rotterdam kentinde Adalet Savcısı olarak atandım. Geçen Cuma (7 Ekim) günü de Rotterdam Mahkemesi tarafından göreve başlamam münasebeti ile bir tören düzenlendi. Rotterdam Mahkemesi Başkanı, Rotterdam Başsavcısı ve Baro Başkanı da hazır bulundu” dedi.

Bu görevi kendisi için insani bir misyon olarak gördüğünü belirten Epözdemir, şunları sile getirdi:

“Mazlumların davasına sahip çıkmak olarak görüyorum. Henüz çocukken mazlumlara, kendisini savunamayanlara sahip çıkmayı, onlara destek vermeyi anne ve babamdan öğrendim. Dolayısıyla bu görevi severek yapıyorum.

Tabi bir de aile içerisinde bir hukuk geleneğimiz var. Bu gelenek rahmetli amcam Şevket Epözdemir ile başladı. Kendisi bir avukat, insan hakları savunucusu, İnsan Hakları Derneği Başkanı ve Demokrasi Partisi’nin (DEP) Tatvan İlçe Başkanıydı. Orada avukat olarak çalışıyordu. Onun hayatı ve mücadelesi bize ilham oldu. Savcılık görevimde de, diğer çalışmalarımda da onu bir ilham kaynağı, bir idol olarak görüyorum. Bu işlerimi en iyi şekilde yapabilmem için bana motivasyon sağlıyor.”

Savcılık görevini çok önemli bir görev olarak gördüğünü vurgulayan Epözdemir, “Çünkü alacağınız her bir karar, yapacağınız her bir tercih hem mağdurlar, hem şüpheliler hem de topluluklar açısından sonuçları olacaktır. Toplum adına böyle bir görevi üstlenmek ve toplumun, devletin güvenini almak benim için onurdur” diye konuştu.

Kürt hukukçu ve siyasetçi Şevket Epözdemir, 25 Kasım 1993 Tatvan'da evinin önünden kaçırıldı ve bedeni ertesi gün Bitlis-Norşin yolunun kenarında, Jandarma karakolunun yakınında bulundu.

Bitlis’te hastaneye götürülen cenazesine burada yapılan otopside, yüzünden vurulmuş olduğu, kurşunun başının arkasından çıkmış olduğu tespit edildi.

Aynı zamanda DEP Tatvan İlçe Başkanı Avukat Şevket Epözdemir’in ailesi, kendisinin Tatvan Tugay Komutanı General Korkmaz Tağma tarafından ölümle tehdit ettiğini söyledi.

Aradan geçen 29 yıl boyunca Epözdemir’inin bulunup yargılanması için açılan tüm davalar ve başvurular diğer faili meçhul cinayetler gibi sonuçsuz kaldı.