ABD’de nükleer denizaltı verilerini satan çift ‘casusluk’tan tutuklandı

11-10-2021
Rûdaw
A+ A-

Haber Merkezi - ABD Adalet Bakanlığı, Batı Virginia eyaletinde nükleer denizaltılarıya ilgili bilgileri yabancı bir ülkeye sattıkları iddiasıyla ABD'li mühendis bir çiftin tutuklandığını duyurdu.

Adalet Bakanlığı, ABD Donanması için nükleer mühendis olarak çalışan 42 yaşındaki Jonathan Toebbe ve 45 yaşındaki eşi Diana'nın Cumartesi günü Federal Soruşturma Bürosu ajanları tarafından tutuklandığını ve Atom Enerjisi Yasasını ihlal etmekle suçlandığını açıkladı.

AFP’nin bildirdiğine göre bakanlıktan yapılan açıklamada, çiftin yaklaşık bir yıl boyunca "nükleer güçle çalışan denizaltıların tasarımına ilişkin gizli bilgileri yabancı bir ülkenin temsilcisi olduğuna inandıkları bir kişiye sattığı belirtildi. Ancak alıcının aslında bir ABD vatandaşı olduğu da belirtildi.

İddiaya göre nükleer enerjili denizaltılar hakkındaki gizli verilere erişim imkanı olan Toebbe, eşiyle birlikte yaklaşık 100.000 dolarlık kripto para karşılığında denizaltı nükleer reaktörleri hakkında bilgi alışverişinde bulundu.

Toebbe’un yabancı hükümetle ilk temas kurmaya çalıştığında ilettiği notta, "Dilinize yapılan bu kötü çeviri için özür dilerim. Lütfen bu mektubu askeri istihbarat teşkilatınıza iletin. Bu bilginin ulusunuz için çok değerli olacağına inanıyorum. Bu bir aldatmaca değil” diye yazdığı belirtildi.

Bakanlığın açıklamasına göre, Toebbe Nisan 2020'de söz konusu yabancı ülkeye "Veri ve talimatlar içeren" bir paket gönderdi. Ancak FBI ajanları, çiftle yabancı hükümetin temsilcisi gibi ilişki kurarak pakete el koydu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli