Harris ile Trump canlı yayında kozlarını paylaştı

Haber Merkezi - ABD başkanlık yarışında canlı yayında ilk kez kozlarını paylaşan Demokrat Kamala Harris ile Cumhuriyetçi Donald Trump, İsrail'e destek noktasında buluşurken; Harris, Gazze'de acil ateşkes ve iki devletli çözüm konusunda çalışmaları gerektiğini belirtti.

ABD'de 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri için geri sayım sürerken, Demokrat aday Harris ile Cumhuriyetçi aday Trump, ABC News kanalında yayınlanan canlı yayın tartışma programında kozlarını paylaştı.
Tartışılan en önemli konular şunlardı: 

 "ABD artık dünyaya liderlik edemeyecek"

Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, Kamala Harris ve Joe Biden'ın eylemleri nedeniyle ABD'nin "çökeceğine" inanıyor. 

Trump, "Harris ülkemizi mahvediyor" dedi. "Eğer tekrar başkan olursa Venezuela gibi bizim de başımıza felaket gelecek”.

Harris, "Trump 2020 seçimlerinin sonuçlarını kabul etmedi ve Kongre Binası'na yapılan baskınların sorumlusuydu" dedi. Trump, "6 Aralık 2021 saldırılarından Kamala Harris sorumludur ve sorumluluktan kaçmaktadır" dedi. 

Donald Trump, ABD'nin artık dünyaya liderlik etmediğine inanıyor ve "tüm dünya bize gülüyor. Ancak Kamala Harris, Trump'ın yeniden başkan olması durumunda sorunların çözülmek yerine daha da büyüyeceğini söylüyor. 

Gazze Savaşı

Programın Gazze ile ilgili bölümünde iki aday da İsrail'e net şekilde destek verirken Trump, İsrail'e koşulsuz destek silah desteği sağlayan Biden yönetiminin başkan yardımcısı olan Harris'i "İsrail'den nefret etmekle" suçladı.

İsrail'e verdikleri desteğin devam edeceğini ima eden Harris, her şeyin 7 Ekim'deki Hamas saldırılarıyla başladığını savundu.

O gün yaşananları anlatan Harris, "O gün de bugün de İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu söylüyorum. Ancak şu da bir gerçek ki aralarında kadın ve çocukların da olduğu çok fazla masum Filistinli öldürüldü. Bu savaş sona ermeli, hemen sona ermeli." dedi.

İsrail ile Hamas arasında bir ateşkesin sağlanması ve esirlerin serbest bırakılması gerektiğini kaydeden Harris, bunun için yoğun şekilde çalıştıklarını belirtti.

"İki devletli çözüm için bir yol çizmeliyiz"

Harris, bölgede barışçıl bir çözüm konusunda ise şunları söyledi:

"İki devletli çözüm için bir yol çizmeliyiz, bu çözüm içerisinde İsrailliler için de Filistinliler için de güvenlik olmalı. Gazze'yi yeniden inşa edebileceğimiz, Filistinlilerin hak ettikleri gibi güvenlik, onur ve kendi geleceklerine karar verme imkanlarını olduğu iki devletli çözüm olmalı. Ancak bir konuda sizi temin ederim, İsrail'e her zaman kendini savunma imkanını vereceğim."

Öte yandan Trump ise, "Esirleri Hamas'ın elinden nasıl kısa sürede kurtaracaksınız?" şeklindeki soruya, "Eğer ben başkan olsaydım bu (Gazze'deki savaş) hiç başlamazdı. Eğer ben başkan olsaydım Rusya asla Ukrayna'ya saldırmazdı." dedi.

Harris'in İsrail'den nefret ettiğini savunan Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Kongresinde yaptığı konuşmada Harris'in Kongre'de olmadığını hatırlattı.

"Eğer o başkan olursa İsrail 2 yıl içinde ortadan kalkar"

Trump, "Eğer o başkan olursa İsrail 2 yıl içinde ortadan kalkar." iddiasını dile getirdi ve Harris'in aynı zamanda Arap halklarından ve Yahudilerden nefret ettiğini savundu.

Biden yönetiminin İran'a 300 milyar dolar kaynak sağladığını ve Tahran'ın da bu paraları Hamas ve Hizbullah gibi örgütlere dağıttığını savunan Trump, "(Başkan olursam) Hızlı şekilde anlaşmayı sağlayacağım. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı sona erdireceğim. Hatta seçimleri kazanırsam başkan olmadan bile önce bunu yapacağım" şeklinde konuştu.

Putin ve Üçüncü Dünya Savaşı

Trump, "Vladimir Putin'in nükleer silahları var ve bunları kullanabilir" uyarısında bulundu. 

Harris, “Donald Trump 2022'de başkan olsaydı Putin'in şu anda Kiev'de olacağını” söyledi. Buna karşılık Trump “Ben başkan olsaydım Putin şimdi Moskova'da olacaktı” dedi.

Donald Trump, Joe Biden'ın Putin'le nasıl konuşacağını bilmediğini söyledi.

Trump, "Kuzey Kore ve Rusya benden korkuyor, dolayısıyla ben başkan olsaydım Ukrayna'da savaş olmazdı" dedi.

Bu arada Kamala Harris, Trump'ın Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile "aşk mektupları alışverişinde bulunduğunu" söyledi.

Trump, "Üçüncü Dünya Savaşı'na doğru gidiyoruz" dedi. 

Göçmen meselesi

Trump, Kamala Harris'e "Göç sorununu üç buçuk yıldır çözemediniz" dedi. Donald Trump, göçmenlerin "ülkemizi mahvettiğini" söyledi.

Demokratların başkan adayı Kamala Harris, "Trump, yasadışı göç sorununu çözecek göç mevzuatının önünde engeller yarattı" dedi.

Trump, "Joe Biden'ın başkanlığı sırasında ABD'ye 21 milyon insan geldi ve kötü göç planları ülkeyi mahvetti" dedi. 

Çin'in hegemonyası 

Trump, "Biden Çin'e ülkemizde çalışma izni verdi" dedi. ABD endüstrilerinin Çin tarafından kontrol edildiğini söylüyor. “Eğer başkan olursam Çinli şirketlere vergi uygulayacağız” dedi.

Harris ise Trump'ı Çin'e "askeri yeteneklerini güçlendirmek" için ABD çipleri vermekle suçladı. 

Afganistan 

Donald Trump, Biden yönetimini "Afganistan'da 85 milyar dolar değerinde silah ve mühimmat bırakmakla" suçladı. 

Trump, "Taliban keskin nişancılarla çok sayıda askeri öldürdü, bu yüzden onlarla pazarlık yapmak zorunda kaldım. Ondan sonra 18 ay boyunca hiçbir askeri öldürmedik" dedi. 

 Harris, "Trump, Afgan hükümetiyle müzakere etmek yerine Taliban'la müzakere etti. Bu en kötü şeydi" dedi.  Ve Afganistan'dan çekilme konusunda Biden'la anlaştığını kaydetti. 

Kürtaj 

Demokratların başkan adayı Kamala Harris, "Trump seçilirse kürtajı her şekilde yasaklayacak" dedi. Trump, "Kamala Harris'in kürtajla ilgili görüşlerim hakkındaki yorumları doğru değil" dedi.

Son bölüme ekonomi damga vurdu

Münazaranın son bölümünde ekonomi, dış politika ve göçmenlik gibi konulara odaklanıldı. Harris, Trump’ın ithal ürünlere yüksek gümrük vergileri uygulama planını eleştirirken, Trump ise göçmenlerin ülkeye akın ettiğini ve suç oranlarını artırdığını iddia etti. Harris, Trump'ın ekonomik mirasının büyük işsizlik ve pandemiyle mücadelede yetersiz olduğunu vurguladı. Trump ise Biden yönetimini enflasyon ve ekonomik sıkıntılarla suçladı.

Münazara, Harris’in Trump’a göre daha hazırlıklı ve stratejik bir performans sergilediği bir gece olarak değerlendirildi. Her ne kadar Trump da iddialarını ortaya koymuş olsa da, uzmanlar Harris’in daha sakin ve etkili bir duruş sergileyerek Trump’ı sinirlendirmeyi başardığını belirtti.